Tuesday, 10 November 2015

Baby Zafri Turns 1

Tuesday, 10 November 2015
Assalamualaikum..
lama tak post sebab bercuti seminggu berhoneymoon and balik kampung
cerita honeymoon nanti kita up naa...
hat ni nak up post untuk anak teruna tercinta hehe

Alhamdullilah.. 28 October 2015.. genap 3 tahun aku dengan zarin together gether
and tarikh yang sama.. genap setaun usia Ahmad Zafri bin Ahmad Zarin
sonok sgt bila sambut birthday first dia sekali ngan anniversary..
memang ngam sunggoh la anak teruna ni pilih tarikh.. huhu

Sambutan birthday and anniversary taun ni pon best sgt..
taun lepas sambut kelahiran dia dlm labour room,
bole baca kat entry Part 1 and Part 2
taun ni sambut tepi pantai.. ya ampun..tak kan bole lupa breakfast dgn angin sepoi sepoi bahasa..
dengan dua org hero yg aku syg sgt..
looking at both of them smiling.. makan dgn selera nye.. sambil tgk pantai
aduhh... Allah jela tau betapa bahagia hati ni..

balik kg tu, 1 hb lepas, kiteorang buat la makan makan sikit
sebenarnya plan nak wat kecik kecik sgt.. dlm 20 org mkn je.. family n friends dua tiga org
tapi bila dapat kat opah nye.. biase la.. opah pon excited sgt sambut birthday cucu first dia
maka jadilah umpama mini kenduri hahaha..
sebab mak mentua aku nak wat doa selamat sekali.. dia jemput org masjid..
terima kasih banyak banyak ibu..




time nak wat backdrop sehari sebelum majlis



sume benda ni kiteorg wat berdua waktu balik umah mak aku
malam malam zafri dah tido, kiteorang wat benda alah ni.. haha.. tak de gambar waktu buat sebab aku amek moment tu betol2 nak spend masa dgn zarin without gadget.. seronok :)



our simple diy birthday backdrop.. backdrop ni aku yang teringin sgt sgt
bukan ape... aku suka wat benda gini.. bnd simple gini wat majlis jadi lagi best and excited :D




table setup..atas meja aku just deco sikit ja.. sebakul gula gula.. cheesekut dua pinggan zarin letak atas tu haha. kek of course kene ada and sign 2day is my bday tu.. sign tu zarin yg wat hehe
utk kali ni aku tak de wat candy buffet ngan photobooth pon.. plan asal nak wat props  tapi tak sempat.. takpela.. next year oke baby zafri.. time tu zafri besar lagi best :D


                    

bihun goreng.. pulut.. rendang ayam



agar agar telur..puding jagung..kuih muih..bab makanan ni memang 100% mk mentua aku and family yang uruskan..tima kasih banyak banyak... sedap pulak tu.,.. aku tahan nafsu ja nak ngap suma.. tapi sbb excited, dpt mkn sikit ja..malam baru baru aku sempat makan bnyk hahahaha








nak potong cake dah.. org nak snap gambo dia, dia excited tgk hadiah dia haha



bila da nampak fon fon hala kat dia, baru dia sengih sambil tunjuk gigi dia kehkeh.. bagus anak mommy ni.. actually time ni dia mengantok sgt da.. tapi dia bole tahan ngantok tu..seolah olah dia tau, kita tengah celebrate bday dia.. dia pon sonok tol time tu.. muka penuh tanda tanya.. sonok.. suma ada haha..happy sgt kiteorang tgk dia gitu.. tak sesia bsusah payah wat majlis haha



                   

family potrait on zafri's first birthday celebration and our 3rd year anniversary :)



My bestfriend and my baby Mulhim are coming too.. senang bila mak mentua kiteorang satu kampung hahaha..time ni aku da masuk umah cabut tudung sbnrnya haha..

      

another family potrait.. with my beloved mommy in law.. tenkiu ibu.. for everything..we love you :)

    


The birthday boy ;D







alhamdullilah..selesai sumanya.. memang ni niat zarin nak wat makan makan sempena bday zafri..
aku pon apa lagi.. excited.. tambah lak mak mentua.. nahh.. double triple excited kohkoh ;D

Apapon doa kami.. moga zafri jadi anak yang soleh.. ingat Allah selalu..
be a brilliant boy.. who never forgets his family.. no matter how far he goes.. 
mommy and babah will always be in his heart..
zafri.. we really loves you unconditionally.. 
Thank you for bringing us a thousand of happiness in our life..
Happy Birthday Sayang :)









sonok dapat hadiah dari opah..maklong ngan pakngah dia.. 
xtao bapa lama benda ni nak tahan hahahah... kbai






Saturday, 31 October 2015

PROMO GMBM 1ST ANNIVERSARRY GIVEAWAY

Saturday, 31 October 2015
This is a sticky post.. Kindly scroll down for new entry.. Thanks :)




http://grupmamabloggersmalaysia.blogspot.com/2015/10/gmbm-1st-anniversarry-giveaway.html

PROMO | GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY Kami selaku penaja untuk segmen GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY dengan berbesar hati ingin menjemput semua rakan blogger Malaysia agar join segmen GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY sempena meraikan ulang tahun penubuhan Grup Mama Bloggers Malaysia [ GMBM ] yang genap setahun pada 21 Oktober 2015 ini.

Detail segmen :

~ Mula : 21 Oktober 2015 - 31 Oktober 2015 ~
~ Hadiah : 19 pemenang di cari ~

Jom meriahkan segmen ini bersama kami.
Klik Banner Segmen untuk menyertai.

Selamat Bersegmen


GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY ini di taja sepenuhnya oleh Kathy, Mamaniza, Sofu, Suria, Sally,  Hani, Eyra, Fuza, Adna, Ayumie, Yong, Zie, Eda, Hana, Yana Yani, Ida, Fiza, Ida Bits & Aida.

Tuesday, 20 October 2015

Maternity Shoot

Tuesday, 20 October 2015
Assalamualaikum..
baru perasan.. dari blog lama sampai blog ni, memang xde langsung kenangan post waktu wat maternity shoot taun lepas
ye...taun lepas punya cerita..anak da nak genap setahun da haha
so sempena zafri dah nak masuk setahun lagi bape hari ni, masih molek lagila aku nak up post ni asenye
as kenangan kenangan,..first time mengandung..first time ade penghuni dlm rahim
first time for everything in parenthood journey..
ala throwback la cite nye hehe..

maternity shoot ni aku ngan zarin wat waktu 8 bulan+ zafri dalam kandungan..
time ni memang besau dabau perot aku.. sampai orang kata pregnant kembar
huhu..still tak dapat perasan yang baby besar sbb bile scan doc kata ok..
cuma opah zarin je ada cakap, baby besar ni.. tapi aku tak expect la besar sangat rupanya hoho..

memang excited nak wat maternity shoot.. first time la kata kan..
aku shoot dengan limelight photography.. dulu dia ni lecturer kat kolej aku
and dulu jugak selalu outing shoot jadi talent dia.. sekarang zarin tak bagi dah.. plusss..
aku pon rasa berat badan aku da tak sesuai nak jadi talent shoot dah hahaha... deeeeeemmmm...

moh la aku tempek gambaq kenang kenangan maternity shoot taun lepas..































favourite pic of all..

mase aku bukak buku merah , berat aku 63 kg dengan tinggi 163cm.. tapi..... time ni, aku da mengembang dengan berjaya gila.. sehari sebelum aku bersalinkan zafri, berat aku 90kg! hahahah
waktu aku wat maternity shoot ni, aku xperasan pon muka aku da mengembang dengan flawlessnye.. kehkehe... right after aku bersalin, compare balik dgn gambar lama.. aaahhhhhhh..besaqnya aku weeyhhhh... hahaha..apapon, ni antara kenangan paling indah aku dengan zarin.. 
i believe, every parents pon macam kiteorang..xkira wat maternity shoot ke, tak ke.. tu tak penting, yang penting perasaan bahagia waktu mengandungkan zuriat suami.. 

btw..dikesempatan ni jgk, to those yang da kawen, tapi belum lagi ade rezeki, banyakkan sabar.. keep on fighting..keep on your duaa... cepat atau lambat, rezeki Allah tu luas.. 
pekakkan telinga dengan mulut orang.. isu ni super sensitif.. pecaya la..
lau kau da beranak nanti pon, mulut orang tak kan habis bertanya.. sbb waktu tu, dia tanya kau
'bila nak beranak no dua..tiga.. empat'
and soalan tu akan terus terus and terus keluar
so jangan dengar cakap orang..aku akan keep on fighting jgk.. 
untuk hapuskan mind set, ko kawen seminggu terus mngandung.. lau tak, kau xsubur, xterer..xpower..sbb aku banyak kawan yg kene..and aku terasa..aku tak suka..
aku doakan.. to all friends.. bloggers..silent readers yang bergelar wife..
one day..anda akan menjadi seorang ibu..and one day, those pictures above are you and your husband... InshaAllah... one fine day.. have faith.. :)

Toodles..











OKTOBER GIVEAWAY BY MEKZUMBIE

Assalamualaikum..
lama nye aku tak de join giveaway ke ape.. tengah scroll bloglist..
tetibe ternampak mekzumbie punya ga
apa lagi.. marilah merajinkan diri since syarat dio super simple.. hehe
blog dye pun clean..simple/yang penting tagline dio.. jangan hidup supo zombi... (mek mek kan) haha
btw, lepas follow insta mekzumbie, (salah satu syarat ga)
perasaan yang lawa lawa tol gambar kat insta mekzumbie ni.. teruja iooollsss..
jom la mengkome.. kita memeriahkan acara giveaway beliau...syarat simple
few minutes. siap!









Sunday, 18 October 2015

Our Third Year Journey

Sunday, 18 October 2015
Assalamualaikum
sedar tak sedar..sekarang dah pertengahan oktober..few days left to 28th..
cepat masa berlalu..
sedar tak sedar jugak..dah tiga tahun perjalanan hidup aku dengan zarin..
yeah.. tiga tahun yang memang tak terasa.. for the first time in my relationship,
aku rasa macam 'eh...tiga taun..seriously??' hahah..

Ahmad Zarin Muhamad Hussin.. my beloved best friend.. yang dulu pernah jadi tunang aku..then upgrade jadi suami.. sebulan lepas tu upgrade lagi jadi father to be.. and abah zafri..
dalam tiga tahun benda tu berlaku.. sangat singkat..sebab hari hari aku dengan zarin, boleh kata sokmo gelak..sokmo happy.. time kasih Allah.. kurniakan best friend yang mmg best dan ngam dengan kepala otak gila aku..masalah ade.. tapi tolak tepi.. masalah apapon bole settle.. Allah bagi jln.. dont worry.. Thus we lead a happy life together

tak lama lagi 28 Oktober 2015.. which is our official date
aku dengan zarin memang takde tarikh tarikh kapel bagai..
sebab perkenalan kami super singkat.. aku kenal dengan dia 15 August 2012..
dia best friend mimi, which happen to be my best girls as well.. yang aku seniri selalu dengar nama dia bile lepak.. yang pernah berkomen kat fesbuk tapi tak nampak muka..
daring betol dia datang rumah waktu raya..ahhh... mak bapak aku berkenan pulak..matilanaaakkk...

15 September 2012..
dia datang bawak rombongan merisik..mak abah aku yang 'fall in love' dengan dia..
yang yakin dia mampu bahagiakan aku dunia dan akhirat aku, dengan happy nye terima lamaran dia
iyaa... no fancy proposal kat tepi pantai dengan cincin then melutut tanya 'would you marry me'
sebab dia datang 'lamar' mak abah aku dulu.. and dyeorang dulu yang fall in love dengan zarin
once again.. matilanaaaakkkkk hahahah...


then here's come 28 October 2012


majlis pertunangan aku kat taiping perak.. inilah hari tunang.. inilah hari declare 'couple'.. inilah hari aku jatuh cinta..

yes... i fall in love with him on this date.. aku ingat lagi..
waktu family kitetorg soh amek gambar bdua
dia naik atas 'pelamin' tu.. waktu dye nak duduk, dye bongkok and lean sikit arah telinga aku
sambil bisik 'assalamualaikum'.. haa... dia bagi salam aje.. tapi salam dia tu, wat tulang rusuk kiri kanan aku bergetar hahaha.. macam ada satu feeling yang tak pernah aku rasa sebelum ni.. aku jadi terkedu.. i was like.. whaaaattttt...dah kenapa aku ni bedahhhh....

then it hit me... aduuuhhh... i fall in love.......


and hari hari yang berlalu dalam nak tunggu akad nikah tu la aku mula kenal
sapa Ahmad Zarin Muhamad Hussin..he's a non smoker guy which is another reason knp mak aku ni syg sgt kat menantu dia ni..
langsung tak baran.. lembut orang nye.. dalam tiga taun aku dengan dia, penah dua tiga kali dia tinggi suara dari biasa..tu pon sekejap sangat. sebab most of the time bila gaduh, kietorang diam je dulu
nanti few hours ok balik..sbb time marah guna bcakap sebenarnya... banyak benda yg kita tak niat nak ckp tapi kita sebut jugak..so silent the best..tambah aku ni, garang nau.. lau aku bkk mulut banyak kang lain cita haha...

and the positive and negative side of him..revealed....




kiteorang mmg gila orangnye.. kecoh bila berdua.. bila gelak, begegar kete weyh.. lau kat umah pon sama bising.. so bila salah sorang takde.. memang terasa rindu nye.. relationship kiteorang not like those sweet lovey dovey tu.. more pada crazy best friend who living our life to the fullest..
pendek kata..mmg kiteorang sekepala..

life after married





memory 14 Dec 2013



officially married..


The best part comes.. sebulan lepas tu, aku disahkan mengandung.. fuhhh... jap.. belum part best sangat tuh..skip to another date in calendar

28 October 2014

our annivesary day.. second year.. kiteorang tak celebrate g jalan jalan.. tak de kek bagai..sebab kiteorang celebrate dalam labour room..


fighting.. with pain..blood.. and gunting jgn lupa.. haha... untuk lahirkan permata hati 4 kilo kiteorang.. tepat kol 3 petang.. exact date 28 Oct 2014.. Ahmad Zafri Ahmad Zarin lahir..
kali ni.. aku jatuh cinta kali kedua.. to our newborn son.. the best anniversary gift ever.. 
yang buat kiteorang ingat sampai bila bila.. yang akan kongsi tarikh yang sama utk celebrate... every single year from that time.. seriously, time kasih Allah.. its perfect...


upcoming 28 Oct 2015

leading to our third year relationship..bonus tambahan.. birthday baby zafri.. setaun da anak kiteorang.. pandai zafri pilih tarikh haha.. making all of this much more exciting.. sekali lagi.. tima kasih Allah atas anugerah yang tak ternilai.. terima kasih sempurnakan hidup aku dan zarin.. time kasih pinjamkan nikmat bahagia ni..dan time kasih.. untuk cinta ni.. moga kiteorang kekal as a family.. dunia dan akhirat..




akhir sekali.. mintak maap untuk reaksi muka zafri..mungkin dia nak sesuai kan dgn reaksi kiteorang hahahah...toodles :D

*counting days..........










Saturday, 17 October 2015

Coffee King Ipoh, Raja Kopi Thorbaek

Saturday, 17 October 2015
Assalamualaikum..
malam malam gini, terbayang bayang nikmat ayaq kopi weyh..
mana tak ingat kopi, malam ni da berazam nak tidoq kol 3 pagi sebab nak lepas gian xonline 2 hari
hehehe..
btw for coffee lover esp cocoa lover, yang memang suka ayaq ais ais ni.. yang suka benda murah
xrugi try ni.. sat.. tempek gambaq


ni bkn sekadar saiz zoom ye
source :google





saiz dia bapak bear.. bukan cup kecik..cup besar..cup super besar kehkeh

harga? satu cup RM5 sajooooo.....

hmm...apa guna murah..besar.. rasa dia ok ke? sedap ke?


first aku try waktu hang out dgn bestie bulan lepas..
sebab aku ni mmg jarang balik ipoh so aku xbape tau sgt apa yg 'viral' area sini
tapi mimi beria kata shiiookk shiiiokk.. wokey..lepas candat bawal aj,
terus kiteorang g sini.. first time trial, aku pegi dekat dengan Bandar Meru Jaya..
xjauh la dari mydin meru tu..



iklan jap haha.. 


dyeorang ada 6 flavour.. 
Ice Coffee, Ice Black Coffee, Ice Cocoa, Ice Tea, Ice Green Tea, Ice Lime Tea

haritu kiteorang order cocoa ngan iced tea..
first time aku sedut tu, haiyoo... naik ke kepala.. sedap gilos..
dengan harga gitu.. saiz yg sebegitu rupa.. and rasa begitu.. perrghhh.. tu je aku mampu explain

second time aku g ngan zarin
kali ni aku g cawangan Taman Cempaka





 standart la lau kau g mana mana caw raja kopi ni, mmg korang kene beratur panjang gila haha




almost there


 6 flavour available.. lau banyak lagi flavour aku rasa lagi xcukup tangan la pekerja dye huhu



 yang belakang team wat air.. yang tepi team boh susu.. yang depan team cashier plus pack hehe




iced cocoa and ice coffee


 budak baru lepas nangis.. sebab? berebut coffee king hahaha



yang dalam kete team goncang bagi sebati katanya haha


 nak minum.. taappiii... sorang tu dok sibok berebut.. haiyaaakkk
tengok.. baby zafri pon suka coffee king haha




cawangan Coffee King ni ada kat Taman Cempaka, Bandar Meru Raya and Stadium Ipoh Perak 
bukak sampai jam 7 petang


any info bole terjah fan page dyeorang 

https://www.facebook.com/coffeekingest2015


so orang ipoh.. orang yg nak p ipoh.. or orang yang lalu tol ipoh, jom terjah coffeeking
rasa dulu.. baru tau.. RM 5, worth the price.. to Coffee King.. May ur business go further

Toodles :D


Mommy On The Blog © 2014