Thursday, 28 May 2015

Chocolate Moist Cake with Cheese Leleh Habaq Hang

Thursday, 28 May 2015
Assalamualaikum.. 
rini nak share resepi yg selalu member tanya..
so pasni lau sapa mintak, aku bole bagi link blog ni je hehe
cake ni favourite Abam Zarin..
pena sekali, aku xsempat nak masak kek ni..
last2 aku tgk, dye da beli da cake choc moist tu..
so aku pon okela.. dye da beli kan.. xyah wat da haha
tetibe mlm tu merengek balik..
'ayang.....kek abg beli tadi xsedap... ayg wat kan plissshhh'
hahaha..aduhai baby tua aku ni..
so cake ni mmg selalu aku buat since zarin selalu request
choc and cheese kan..sapa xsuka!

sorry aku xingat resepi choc cake ni asal dr sapa since da lama gune resepi ni..
xsilap aku puan munira.. tpi bkn aku la even nama sama.. hehe.. 
tq kak munira for the awesome recipe
and for the cheese to idea abam zarin sbb dye xnak topping choc ganache..
so jom tengok resepi :D


maaf..aku xexpert lagi wat kek..so agak comot..tp bole la utk penuhi hajat suami hehe


Chocolate Moist

BAHAN A;

1 cwn Serbuk koko (aku letak few spoon milo sekali)
1 cwn gula pasir
1 cwn susu cair
1 cwn minyak masak (aku gune minyak jagung)
1/2 cwn susu pekat


BAHAN B:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

BAHAN C:
1 sudu teh esen vanilla
3 bii telor ayam (nak telor itik pon boleh kot haha)

CARA-CARA
1. Masak bahan A dgn api sederhana dlm periuk.. masak sambil kacau ye.. t hangit lak kat bawah tu.. jgn texting or wassaping sambil masak,, hehe

2. Pukul bahan C sampai kembang and masukkan ke dalam bahan A yg da sejuk tadi.. kacau sampai adunan chocolate and telur tadi beramah mesra.. 

3. Ayak bahan B..then masukkan sikit demi sikit dalam adunan chocolate and telur tadi..kacau sume bahan ni sampai sebati and xde ketul2 dah..

4. Tuangkan adunan dalam loyang yg da dilapik baking paper..lau xde, korang leyh sapu majerin je kat loyang korang..aku selalu buat gitu je.. xmelekat pon nanti..but better gune baking paper sbb nanti kek kuar cantek je..

5. Hentak2 kan sikit loyang korang bagi kua segala bubble dlm adunan tu.. nanti korang akan nampak ade bubble kcik2 pop out bile korang hentak manja loyang korang tu..

6. Tutup loyang dgn foil ataupon balut penutup pengkukus korang..either one la..supaya air kukus tu xmasuk balik dlm kek.. 

7. Kukus selama 1 jam 10 minit dgn api sederhana or sampai kek masak.. cara nak tau kek masak, korang cucuk tgh tgh kek tgn garfu.. bile korang tarik garfu tu, xde ape2 yg melekat means da masak la tu ye..

8. Bile kek da masak..biarkan sejuk dlm loyang..then kuar kan..


TOPPING CREAM CHEESE

250g  Cream Cheese Philadelphia (means satu block tu.. nak gune cream cheese lain pon bole)
Susu Pekat Manis
Sikit Susu Cair
Few drop lemon (kdg kdg aku xletak huhu)

1. Pukul cream cheese sampai kembang and gebu gebas..

2. Masukkan susu cair.. yang ni pandai2 la adjust..jgn cair sgt.. jgn pekat sgt..

3. Masukkan susu pekat..adjust manis dye..ikot suka korang.. lain org lain selera kn..ade yg suka kurang manis.. nak ase lemak cream je.. pon bole..then lastly masuk few drops lemon..

4. Tuang topping cream cheese atas kek.. biar la dye meleleh.. nama pon cheese leleh habaq hang kan..nak lagi best.. bahagikan due kek ni.. so tuang topping tu kat tgh tgh.. baru tuang topping utk salut sume kek... parutkan cheddar cheese utk hiasan.. siap...!


sape yg suke choc and cheese mmg should try this..
sedap! waaa.... ase cm aku kene cari brg ptg ni.. teringin lak haha..
ok bai.. 




















No comments:

Post a Comment

Mommy On The Blog © 2014