Thursday, 28 May 2015

Homemade Carrot Puree for 6m+ Baby (Puri Lobak Merah Mak Ngah) hehe

Thursday, 28 May 2015
Assalamualaikum..
rini nak share super simple homemade food for baby..
mesti ramai yg da tau hehe.. but still nak share..
as kenangan jugak.. antara first solid food yg Baby Zafri try..
so nanti zafri da besar, he will say like..'ohhh.. this is how i look mase try solid food' hehe



okeh.. iklan... tempek gmbar budak yg da pandai merangkak jap hihi



cut it short.. lets go for the 'recipe' hehe.. resepi sgt......


first buang kulit carrot tu..kasi dye bogel haha..perot baby yg baru tu susah nak hadam kulit carrot

potong carrot korang bagi kecik..aku potong super kecik sbb nak cepat masak huhu

rebuskan.. better kukus sbnrnya,,sbb sume nutrient xbnyk keluar dr carrot tu
 tapi pengukus aku gila besar nak rebus carrot sebijik so aku rebus je..
then time nak blend,aku masukkan sikit air rebusan carrot ni balik..

.blend kan carrot yg da masak tu sampai gebu gebas.. hehe.. make sure no chunks . kang tercekik baby huhu

okey.. da lembut.. gebu..gebas.. no chunks.. 
aku rasa time ni.. mmg sedap..lemak gile... xtao lak aku carrot blend ase lemak gini huhu



utk serve kat Baby Zafri.. aku masukkan breastmilk yg aku perah mase tunggu carrot nak masak.. 
so tekstur puree ni bile ko cedok ngan sudu, dye quite runny.. tapi xberair sgt la.. jatuh dr sudu..
perfect consistency la tu.. tapi ikot baby jugak.. stgh baby xsuke runny sgt.. stgh baby suke quite solid..baby pon ade selera dye jugak.


utk lebihan carrot tu.. bole simpan dlm ice cube tray yg ade penutup.. or tupperware kecik2 comey.. pon bole.. simpan dlm freezer.. lau aku, up for 3-4 days je aku gune.. sbb tu aku xnak masak bnyk..
plus aku surirumah kan.. serve yg fresh as possible for baby zafri..



okey.. yg ni aku xnak miss.. the first reaction of baby zafri on homemade carrot puree..
and his reaction will be like..............

eh mommy!! what is this!! sedap giler!!! hahaha...
ya Allah syok nya aku layan baby zafri makan carrot..
dgn harapan baby zafri suke makan sayor cam mommy !




tengok..licin heheheh



okeyh.. utk next day lau nak bagi baby makan solid food yg kita freeze kan tu
simply put it in tupperware.. cam aku, aku gune breastmilk storage tu je..tutup sbb xnak baby food terdedah kat udara..



and rendam dlm gelas yg berisi air panas.. sambil tu bole la p perah susu ke.. online ke.. 
around 20 mnt da siap.. nak panas dlm microwave pon bole.. tapi kene hati2 sbb gune mv nanti ade bubble2 panas dlm puri yg kita xtao.. heat dye xserata cm rendam air panas.. biar lambat asal selamat hehe

siap!

setakat ni baby zafri suke sgt carrot puree.. and dye poo poo pon ok sgt.. petang dye makan.. esok pagi yak.. bau carrot hahahaha... puri epal pon same.. dye suke sgt..
tapi wat muka masam.. maybe silap aku xgune epal fuji kan,,fuji manis sikit huhu..
okeyh.. next stop.. puree kentang !
K bai :D

No comments:

Post a Comment

Mommy On The Blog © 2014