Tuesday, 30 June 2015

GIVEAWAY TAMAT

Tuesday, 30 June 2015
Assalamualaikum..
al kisah.. maka tamatlah segmen Mommysignatures Giveaway
time kasih pada yg sudi join
ira skrg demam.. sampai hubby pon xg keje jaga anak bini huhu
ni gagahkan update sbb da janjikan.. nnt diam jek org pk ape lak huhu
apepon, ira akan usaha jugak cabut undi harini.. nanti ira umumkan..
time kasih ye suma..
pray for my recovery as well.. wuuuuu... seksa rasanya

Sunday, 28 June 2015

Happy 8 Monthsarry Baby Zafri.. Gigi Zafri da due batang!

Sunday, 28 June 2015
Assalamualaikum...
harini genap baby zafri 8 bulan..
rasa macam baru semalam mommy dapat tau mommy pregnant..
rasa macam semalam mommy muntah sampai lembik..
and rasa macam baru semalam betarung nyawa kuarkan 4.3 kilo nyawa dari rahim mommy..
cepatnya masa berlalu.. da tinggi ank teruna sampai bole kua walker sendiri..
da manjat merata.. da mula bdiri nak lepas tangan..
paling mommy ngan babah seronok, gigi due batang dye haha...


finally dpt jugak snap gambar gigi first dye wat kenangan.. lau time sedar ni jgn harap la kan.. ni sbb 
dye letih puasa so dye tertido.. eh..puasa ke zafri mihmih..



btw nak selit aktiviti due hari lepas.. dua hari pegi shopping..sbb?
mak nye nak shopping pusing tawaf satu mall sampai dapat hajah kot.. tu pon xdapat lagi bende yg nak dibeli.. babah nye bagi duet raya awal.. dulu time xxdapat duet lagi, mcm mcm aku nak beli..
bile duet kat tangan, ape pon aku xtao nak beli haha..




haa..zarin menyopping jugak.. ni suar dye bekenan.. well.. korang tgk gambar ni kan.. dye baru nak try try..masuk fitting room.. kuar.. dye amek terus.. haaa.. ni la suar dye beli.. senang gile laki shopping haha



penangan shopping di bulan puasa.. bawak carrier je konon.. sbb zafri xnak duduk dalam stroller dye.. last last mak ngan abah dye xlarat nak shopping sambil dokong bambam ni.. beli terus stroller baru.. please please please zafri tolong la nak duduk dalam stroller ni haha..
apepon.. kiteorang happy.. bagi dye merasa.. lagipon sbb dia jugak rezeki kami bertambah..
:D

Moga Zafri membesar jadi budak yg bijak..sihat and kuat.. penyejuk hati mommy ngan babah..abang yg baik untuk adek adek.. and mommy harap sgt.. tolong jaga gigi dua batang kamu yg baru nak tumbuh tu.. jgn lasak sangat.. mommy syg gigi kamu.... hahahaha.. lariikkkk
















Monday, 22 June 2015

Product Review : Qaseh Adinda Gold

Monday, 22 June 2015
Assalamualaikum..
actually da lama nak bubuh testimoni ni..er.. testi ka? haha
maksud aku pengalaman bersama Qaseh gold..
masuk ni da few month consume.. so nak share.. maybe ade yg masalah sama cm aku ni.



time zafri lahir dulu, aku xdpt breastfeed zafri lepas dye lahir..
dekat malam esok nya baru dpt susukan zafri..tu pon mcm xkeluar je susunya..
so makin stress dibuatnya haha.. time tu, mmg berdua je ngan zarin..
sbb bersalin kat kl.. mak abah n mom in law pon xdpt dtg since mil tgh operation kaki..
gamble bersalin tu.. n nak breastfeed baby as a first timer memang xpandai..

sebelum bersalin , mmg banyak dok bace blog tapi bile dlm situation tu, jadi lain
but its okey.. jadikan pengalaman utk next baby..
start dari tu, susu badan cam sedih sgt..
macam macam da usaha nak banyakkan susu..
sampaila jumpe kat fesbuk xsilap aku..lupa plak..
sal qaseh adinda ni.. terus cakap kat zarin.. esoknya jugak kiteorg beli..

time tu cari kat kedai kedai yg jual ubat ubat tu..
malam nye terus minum.. 3 sudu.. sebelum tido..and esoknya pagi pagi makan lagi 2-3 sudu
rasa memang super sedap hehe... time minum tu, selawat dulu.. ikhtiar pada Allah..
niat nak susukan anak syurga ni..n supaya badan sihat utk jaga suami n anak.
hari hari minum ni mmg xpenah missed..

sebelum masuk apa kesan qaseh ni.. nak cite jugak..
aku dulu pantang betol2 sbb mak straight bab pantang..
banyak benda xley makan.. cuma lepas darah nifas berenti, ade keluar plak lendir kale kuning..
Zafri lahir 4.3kilo normal.. so luka epi zarin cakap agak panjang and doc gunting lua and dalam
err...xtao apa maksudnya sbb zarin yg tengokkan.. misi xde lak bagi cermin  time bersalin tu kekeke
so quite confius.. apakah.. nanah ke.. cam mana.. misi checkup ada gak kata nanah..
tapi bile pg doc, cakap luka epi ok ok.. mak cakap, darah angsau.. org kedah paham la kot darah angsau tu..ala darah bisa..

benda ni berlarutan sampai zafri 4 bulan.. terus g buat pap smear..
doh bakpo plak lendir kuning tu.. nak kata nanah bukan.. maybe keputihan yg jd kuning tapi xgatal
da bapa kali masuk ubat candida tu..doc kata rahim suma ok.. xde masalah..still..
.sgt susah hati.. umor baru 23.. badan kene jaga betol betol kan..lama lagi nak pakai badan ni

well.. nak dekat habis sebotol qaseh gold ni, perasan yg lendir kuning tu mcam xde
tapi xnak happy sgt sebab sebelum ni pernah da sehari due takde.. pastu ada balik..
bile da habis sebotol, which mean da sekat sebulan.. mmg xde langsung lendir kuning tu
terus cakap kat zarin.. ape lagi.. beli lagi la..
susu plak memang meriah.. serious.. sampai penah bengkak susu tgh pagi.,.
org bengkak susu ase sakit kan? aku rasa bahagia sbb susu banyak utuk zafri haha..

sampai la kehari ni.. even zafri da terpaksa capur susu fm (ade kes)
aku ngan zarin tetap akan terus usaha.. bagi jugak susu badan kat zafri
zafri pon sihat.. skrg da 8 bulan, xpenah demam lagi..tumbuh gigi pon xdemam..
btw , Qaseh Gold ni dari makanan sunnah.. kurma..buah tin..delima..ish.. bagus la..
lau nak makan bnd bnd ni hari hari direct, mana nak lalu kan..
btw dye ade gam arab..elok utk penghadaman.. sesuai la ngan org gastrik macam aku..

last but not least.. yg ni aku xnak ckp banyak sbb xelok jgk..
yg baca ni belum tentu 100% perempuan but still sbb niat nak share kebaikan Qaseh gold ni,
nak cita..utk org da kawen.. sgt , super bagus.. hahah.. nampak x.
so paham paham sendiri la.. sangat sesuai utk suami isteri.. aku tgk , ada gak Qaseh Gold Kekanda..
kebaikan xpasti tapi mesti bagus jugak..

well.. takat tu jela.. hope dapat membantu mommy yg nak cari milk booster..
nak kesihatan dalaman.. haa... nak stabilkan mood.. mula mula aku xcaya gak tgk khasiatnya
bole menstabilkan mood..iyee kee...
and yes... memang betul.. btw.. aku xjual benda ni..
so xde makne nye nak wat review boom boom sbb nak jual
sekadar nak bantu org senasib dgn aku dulu.. sob sob.. :'(

okeyhla.. selamat menjalani ibadah puasa suma.. yg mana mommy tu, jom try Qaseh Adinda Gold time time puasa ni.. InshaAllah.. kita sama sama tawakal.. badan sihat.. mood happy.. family pon happy heheh









3rd Giveaway Sulaman Lace Heaven

Assalamualaikum..
Ya Ampun... sibuk sangat..sampai xsempat nak join mama fuza punya ga
tapi mmg da bookmark..so malam ni kene laju laju join jugak..
Geng GMBM punya giveaway, haruslah support kan.. hihi..
so guys.. jom visit Sulaman Lace Heaven by Mama Fuza..
sape nak join bole klik banner di bawah

Tag +Hani Fadhlina Abdul Rahman











Wednesday, 17 June 2015

Update : Senarai Peserta Mommy's Signatures 1st Giveaway

Wednesday, 17 June 2015
Assalamualaikum....
Selamat menyambut hari pertama ramadhan for all bloggers..
To mommy mommy sekalian..masak apa untuk berbuka sat g.. hehe..
Syukur Allah panjangkan lagi umur kita untuk jumpe ramadhan pada kali ni..
Semoga ramadhan kali ni lebih baik dr tahun lepas okey :D

Btw..hari ni ira spend masa utk update senarai peserta giveaway ira yg xseberapa..
time kasih sgt sgt sbb sudi luangkan masa untuk join giveaway ni..
ade lagi lebih kurang 12 hari utk giveaway ni tamat..
ase nervous lak hehe.. cam mana la juri nanti cabut undi ye.. haha
ingat nak wat video.. waktu dye cabut undi.. hope undi la leklok.. da undi bg kertas kat mommy
jangan masuk dalam mulut plak ye haha..


hello juri..please be nice..lagi 12 hari kita cabut undi okeh.. hehe
pada suma yg nak blogwalking or nak cek no bertuah.. bole klik sini

pada sape sape yg sudi nak join sekali, moh la.. jom klik banner di bawah


Last but not least
Pose..jgn xpose ye kome... haha :P

Perihal Kerja Kawen 6:Our Pre Wedding Shoot (Throwback)

Assalamualaikum...
tengok tajok da terang lagi bersuluh..
hehe.. ye.. memang awal pon..
sbb kiteorang nak wat kat Perak jugak..baru la feels like home bak kate omputeh..hehehe
so memandangkan jadual keje aku pack and aku memang da xde cuti da nanti
so kiteorang wat waktu cuti panjang, raye ritu..due due balik Perak..
tema asal pre wedding kiteorang nak wat garden.. and klasik.. 6o an gituhh
(since zarin berjiwa klasik heheheh)
but then due to some problem, terpaksa tukar last minute :(
behind the scene pre wed ade kat entry sebelum ni..
so this is our Pre Wedding Shoot..


Official Photographer for Pre Wedding Shoot: Calvin L Photography, Ipoh
Location: Calvin L Studio and Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh
Wardrobe: Own
Makeup: Kelly Shee From Calvin L Studio
Props: DIY Project by me
Tema: Suamiku Tentera.. hahaha.. lagi satu tema merah makngah


Testing dok atas pelamin maybe??? kehkeh


I can say.. It was love at the first sight :)


We laugh..we fight..but no matter how it is, we will never broken.. Cause we only bent and we will always learn to love again.. InsyaAllah.. Forever I'll be yours.. 




Gelak sbb ramai orang pandang time ni.. segan =.='



Save the date 14.12.13 :)


xsia sia wat prop ni hehe




Aku: abg..seganla plak..orang tengok.. ramai..da lame xshoot shoot cenggini.. akward (sambil fake smile)
zarin: habes..apa nak wat.. belasah jelah... (gelak fake) hehehe




He asked and she said YES! 


He's My soul :)


Save our Date
14.12.13 Taiping Perak
15.12.13 Sg Siput Perak







Groom and Bride to be Dec 2013.. Insyaallah... Pray for us..


Suke pose gedik ni hehe


Kiss Me???? hehe....



P/S: ade g banyak gambar tapi yg lain tu untuk simpanan sendiri.. hehehe..
So from today.. ade g 106 days to countdown O_o
Hopefully sempat la wat sume benda... =.='



UPDATE: baru baru ni kiteorang balik ke tempat pre wed kiteorg dulu..kali ni kiteorg bawak geng hihi


taraaaa..geng baru..gigih cari baju sama.. hehe



Three of Us now




same exact wall with different hero... Tima kasih Allah atas segala nikmat kebahagiaan ni,, :)


Perihal Kerja Kawen 5 : My Simple Handmade Doorgift (Throwback)

*entry dari blog lama 26.8.2013

Assalamualaikum..
paper bag project start today..
ngeh ngeh.. gigih nak wat.. hari ni baru wat kale kuning..
t wat kale lain lak.. ade lima kale.. hehe..
yang ni main theme..kuning putih..




so yang kale lain ni saje nak bagi meriah.. kale kale gituhhhh


Lime Green


Cinnamon


Soft Pink


Turqoise.I guest.. awwww... haha


Cutting in process..gune paper cutter sponsor hehe


Tampal jangan x tampal..


tadaaa....satu da siappp.... simple je doorgift utk guest..
untuk member ngan sedara doorgift lain..
beli paper bag da siap...isi pon lain la sikit.. yg ni utk org kampung..jenuh la nak wat 1000 benda ni huhu


haaaaa... doorgift and kad kawen yg da siapp... kuning diraja + putih bersih gituuu... 
simple je kite punye :)
PS: Another 980 to go... which is tadi baru wat 20 sbb printer habis ink... hahaha.... sedeyyy!


Perihal Kerja Kawen 1 : Total Budget and DIY Wedding Props (Throwback)

28.7.2013

Assalamualaikum..
bermulalah step pertama DIY session for one in a life time wedding..
Pre wedding prop..
Insyaallah raye ketiga ni kiteorang akan wat pre wedding shoot..
sempena setaun bulan islam kiteorang kenal.. sbb kiteorang kenal raya kedua taun lepas..
kiteorang buat kat area Ipoh since due due org Perak..
bile shoot kat sane barulah feels like home
even nanti da kawen terpaksa dok kl.. and ase nye mmg anak2 sume lahir kat kl hoho
tapi Perak tetap di hati mama ngan abah dye k.. ahaks..
da cite sal baby kehkehkeh

okey.. masuk bab budget
total damaged for now pas kire kire sume
12K
yes.. 12 k sahaja wat mase ni for all that teaser as post sebelum ni
include katering for 1000pax.. pelamin..mekap..baju..beli baju nikah sendiri..
kad kawin diy sendiri.. goodies diy sendri..hantaran and sume tu lah..
oh..jangan lupa both photog for my pre wedding and wedding time nanti..
almost sume nak diy sbb seronok.. jimat lagi tu of cos.. menepati citerasa tu lagi la kan
for now tu je.. 
maybe ade tambah but i can say xsampai lah 14 or 15k..
sbb lau ade perlu tambah pon sikit je..
yeah... murah k untuk mencapai dream wedding aku nih yea..
sbb aku jenis suke survey awal awal..
selagi aku bole jimat and cut cost, sume aku cut..
in order nak dapat dream wedding aku nih..
ape salah nye.. ikot kemampuan pasangan pengantin tu sendiri..
yang penting sume belanja 90% duet aku n zarin
sbb kiteorg nak mak, abah ngan ibu kiteorg goyang kaki jah wedding kiteorg nanti..
majlis ni pon as nak raikan parents kiteorang yg teringin sgt nak kiteorang disatukan..
so for both moms and dad.. we gonna make u the happiest person on the wedding
lagi happy dari pengantin..
(nak celebrate bday abah sekali on 14.12.13 tu.. hari jadi dye yg ke 57 tahun) hehe


aku xnak banding bandingkan wedding aku ngan orang lain
apatah lagi nak perli bride to be lain yg nak capai dream wedding masing masing
tiap orang ade care, kemampuan, and kreativiti masing2..
seeloknya antara b2b ni xperlu ade perli memerli 
lau nak tulis sal wedding sendiri tulis je hal sendiri..
so lau ade bride to be yg nak advise ke ape.. nak soh wat props wedding pon bole hehe
contact aje di pesbuk
Sharing tu caring.. mempertikaikan dream org lain itu annoying..
DREAM WEDDING XSEMESTINYA MAHAL
yang penting rajin and jgn bergantung pada org lain..
baru seronok nak kawin..ade air tgn sendiri..dahulukan yg perlu and still keep it low..

so masuk bab pre wedding prop..
pre wedding prop ni bole gune balik utk wedding nanti



in the making 14.12.13


umah bersepah.. sambil layan astro warna..



pes time gune pistol gam panas.. oh my bm!



tadaaa.. a few props yg da siap..
ade kad raye sbb nk wat tema aye cikit.. sempena one year anniversary :)


sape nak tempah bole contact.. harga baik nya... haha.. lalala..
(macam ade ase nak buat)

NEXT JOURNAL, MY OWN WEDDING CARD :D


Perihal Kerja Kawen 4 : Hunting for Wedding Stuff (Throwback)


*entry dari blog lama.. 26.8.2013

Assalamualaikum....
haaa...Selamat Hari Isnin nye pon adoii..
hari ni stay up lewat malam sbb cutiii muehehehe..
so nak cite sal wedding stuff hunting few days ago..
memang best.. sbb idea aku akan sentiasa ditambah and di upgrade oleh Bigboss
senang cakap otak kiteorg lau bergabung memang ram laju..
maybe sbb mostly kiteorang pikir benda yg same..cakap benda yg sama..
bak kate Bigboss.. 'your head in my head' haha..so everything mostly easy..
calculation lak aku lemah sikit..bigboss terer.. so kelemahan masing2..
topup dgn kelebihan masing2.. hasilnya.. jadi one strong team hehe...

So firstly, kiteorang hunting untuk paper bag!!! yeayyy...
untuk projek DIY aku.. nak sangat wat paper bag sendiri..
wat mase ni..everything was sponsored by my Bigboss.. mueheheheh...




Kedai jual barang plastik and paper bag and etc etc.. sempat snap gambo mamat ni sebelom henpon aku tamat tempoh bateri nye.. haish.. 


so lepas da dapat paper bag and thank you sticker kat jalan Tar..kiteorg g cari kad untuk kad kawen diy kiteorang lak.. waktu ni ternampak paper cutter..teros Zarin beli..sambil nak ngetest tu, dye sibok ngan fon dye.. busy manjang.. tension aku.. ase nak campak fon.. 



so lepas da dapat paper bag..tq tag..kad utk kad kawen..and paper cutter..kiteorang pegi wangsa maju
beli jajan lerrr... bhahaha.. yg ni bigboss aku memang expert..
so lau nak cari jajan borong.. bole g ke FANTASY JUNGLE FOOD 
haaa...kelas kau name nye... hehe..

gambar google.. from blog cantek Puan Rina
bole jenguk blog ni.. banyak idea you allssss....

gambar terpaksa google sbb bateri fon aku ngan zarin due due da out of order,,
yang tinggal fon couple nokia kiteorang tu je.. hahah..
mane xhabes bateri, kiteorang dok gune GPS nak cari kedai ni..hohoh...
bab cari kedai ni memang kelakar.. kunun nye kedai ni kat NSK Wangsa Maju
masalahnye NSK pon kiteorg xtao..selayang tau la.. haha..
so kiteorg berpusing la mencari..ntah merata hala GPS tu bawak..sampai aku da naik giveup..
last last g xley blah..kiteorang lalu balik jalan same..yang first2 kiteorang da lalu.. sekali bigboss cakap..
'yang..tu NSK'
I was like.. haaa??? ceeehhhh... sigboard NSK tu xnyala.. kiteorang sampai situ mlm
so memang xpasan... da la aku dok sibok dgn GPS tu.. bahaha..
mampu gelak jela..


For today..kiteorg dpt borong jajan banyak2..memang fantasy kedai ni ngeh ngeh...
memang agak penat sikit la for the first day...
da la berpusing kat wangsa maju tu..macam besar sgt je..
papepon.. day 1 hunting.. awesome :D


So masuk day 2.. 
iteorang pegi kedai Sayang You kat Semua House Jalan Tar..
tengok name pon kelasss gitu nyah.... hahaha.. so masuk masuk je zarin snap gambo..


sambil tu dye cakap.. haa.. meyh abg snap gambo.. 
abg tau ayg mesti nak snap gambo letak dlm blog punye..
haha..jahat sunggoh.. kuat nyakat..so bermula la survey kiteorang..



Test drive la agak nye.. so letak wallet aku nak ukur..haha.. tapi xamek pon yg ni.. saje je..



Bunga pahar..lau aku panggil bunga teloq jaa.. hehe.. cantek..yg ade bear bear pon ade..



So da pum pang sane sini.. kiteorang pon terus balik.. memang agak penat..
tapi sekali lagi aku nyatakan.. its was awesome.. haha...
sbb ape..sbb sambil tu sambil date hehehe... 
so nantikan outcome lepas ni.. guest doorgift and kad kawen :D

UPDATE: Kedai plastik yang aku cakap tadi tu dekat dengan SAFUAN PLAZA , CHOWKIT
dekat dlm area tu la ade banyak kedai plastik..xbapa ingat exact and xde gambar nk tunjuk..any bride to be yg nak tanya apa2 , bole je drop your comment ok.. inshaAllah kita balas hehe

















Sunday, 14 June 2015

Throwback. How my 4.3 kg Bambam was born. (PT2)

Sunday, 14 June 2015
Part 1 klik sini

Selasa, 28 October 2014

0100h
Harapan saaangattt nak tido dgn tenang hahaha..berdenyut denyut gile perut aku ni ha.. nampak nye sakit dah xmanja.. ni da masuk tahap mengada dah ni.. Allah.. xputus doa nabi yunus dari bibir..airmata da mula meleleh jgk sbb tahan sakit..time tu jgk la otak aku dok pkir, cm ni upenye nak bersalin.. maklumla.. baby first kan.. first time la aku ase..mmg aku jenis xsuka layan sakit.. tapi lau sampai tahap airmata kua means mmg sakit.. aku try tido lagi sbb aku takot t xde tenaga lak..

0320h..
bedebussshhhhh...tersentak aku dari tido.. aku terasa ada air hangat kuar.. cuak jap.. apakah itu??? nak bersalin dah ke aku ni?? zarin tgh tido lagi.. jap.. pg toilet dulu.. tgk tgk mmg air and lendir2 kale coklat.. terus panggil misi.. misi ckp, turun tanda je.. xde ape.. bile dye cek os pon still 4cm...aku wat muka kure jap.. la.. 4cm je dr tadi.. mati mati ingat da nak bersalin heheheh...sengih2 ngan misi.. ok.. sambung tido (konon)

0600h
akak kat katil dpn da pecah air ketuban.. terus tolak g labour room..aku pon terus mandi je nak segarkan badan.. time tu mmg sakit.. mandi pon xase air da.. ni baru betol.. makan xkenyang...tido xlena.. mandi xbasah! haha....

0700h
dyeorg serves breakfast..misi pon datang wat ve and so on.. jap g nak tolak masuk labour room.. bile cek os da 5 cm.. okeh.. tggu labour room kosong , nanti dyeorg sorongkan kesana.. zarin pon bangun awal pagi tu tggu aku kat lua wad.. time ni aku ase emosi da xstabil.. akhir nya nangis call mak.. ckp mnx ampun sgt st sbb banyak sgt dosa lawan mak selama ni.. mak pon cuak gak dgr aku call.. yelah.. jrg sgt la nak dgr tunggal dye ni nangis2 huuhu...

1000h
akhirnya..baru ade labour room yg kosong.. huhu.. ditemani zarin and misi india yg super nice, aku disorongkan ke labour room.. alah.. dkt je ngan wad tu..jln kaki pon aku bole sgt lagi hihi...time tu aku still bole senyum senyum kelat.. .. masuk labou room aku kaget bentar.. labour room hat mizan single punye.. means labour room itu ana yg punya.. suke........ and dlm tu sume misi, sister, senior and doc pmpuan.. xd lgsg laki.. kecuali zarin la.......time tu aku usap2 perot sambil ckp ngn zafri.. 'syg.. kita nak bjuang nih.. tlg mommy ok'

1020h
Doc najwa cek ve.. still 5cm..hmmm.. dye kata nak pecah kan air ketuban.. so dye bawak satu kayu ala choptick tu nak pchkan.. cucuk sekali.. hmm..tarak pecah.. cucuk second time, hmmmm..tarak pecah jugak... aikkkkk... doc najwa pon da wat muka pelik.. huhu..aku lagila muka pelik sbb aku da bole ase cm bunyi krup krup, kayu tu nak tembus air ketuban tu..kali ketiga cucuk baru kedebussshhh.... pecah.. unfortunetly dgr Doc Najwa ckp.. 'ooo..oooo..'
waduh..aku da cuak.. upenye Baby Zafri da acai berry daaa dlm tu.. air ketuban kale hijau.. apa lagi.. terus dyeorg masukn iv drip.. induce lagi.. kali ni cucuk kat tgn..masuk cm masuk air tu.. bile da masuk drip tula, supersakit fc datang menjengah...

1100h
contraction mmg kuat gile.. zarin yg dok tepi aku pon da pucat tgk aku.. mmg aku ase malaikat maut da ade kat sblh.. nahh.. ini baru betol sakit.. ase cm nk pecah rahim dibuatnya.. aku xpkir ape dah..dok bace doa nabi yunus je.. kdg kdg ayat kursi.. bile sakit tu dtg, aku gengam tgn zarin kuat2.. dye usap kepala aku..cium dahi.. mmg nmpk muka dye , dye susah hati sgt..haish.. kenangan..

1300h
yg ni mmg aku xtahan da.. aku mnx dyeorg cek os.. baru 7cm.. waduhh... ingatkn da 10.. sakit sgt da ni..time tu mmg aku mnx pain killer sbb gas yg dyeorg bg sedut tu da xdo makno..once senior misi tu inject sedas ubat thn sakit tu aku lak high haha.. bkn ape..gas yg ko sedut tu ibarat happy gas.. dgn effect ngntok nye lg.. n ubt yg misi tu inject lg.. mmg aku pon happpy sgt time tu hahaha.. rutin lawak bodoh dgn zarin bjalan seperti biase..usik misi dlm tu sampai dyorg pon join gelak.. zarin lak layan tapi dlm masa yg sama, dye da naek biru pon ade sbb isaukn aku punye pasal hoho.. ayat aku xkan lupa.. 'eh misi.. xcukup idong ni..pinjam idong bole??' hahahaha... sempat lagi koooo..

1330h
masuk tahap ni da lain cita.. siap ckp kat zarin ngn misi tu.. ehh..sy nak terbe*** ni.. haha..mmg aku ase sakit perot memulas ke ape xtao nak cita.. ase nak terkeluar sgt da.. misi dok kata jgn teran.. kepala angin aku tetibe hinggap.. aku jawap.. ;yela..sy xteran pon.. tapi da ase nak terkelua nak wat cm mana..' hahahah... aduhai.. mmg feeling tu lau ingat balik sgt amazing.. Baby Zafri da nak kua time tu upenye.. SubhanaAllah.. kagum sgt dgn kuasa Allah... hebat!

1400h
mmg tepat kol 2 petang..sbb jam dpn mato..time ni mmg gile da ase.. apakah.. hoho.. da start kekecohan.. skli lagi aku bising.. 'misi.. sy mmg xtahan sgt da ni.. sy teran jelah.' hahahaha.. selamba batak ko je nak teran ikot ko kan.. upenye bile cek, mmg bukaan da full..

apa lagi.. doc pakar sume masuk.. termasuk misi2.. misi senior.. laki aku.. bape org ntah.. xslp, 9 org gak termasuk zarin.. wuaaa... kenangan push mmg sapa pon xlupa.. jenuh aku push.. xkuar2.. pelik aku.. zarin cite, mmg da nampak kepala baby kua.. then masuk balik.. dlm masa tu aku pkir, mana silap nye ni.. ok.. teran lagi.. aku pon ase cm da kua.. tapi masuk balik.. aduh.. aku giveup.. jenuh zarin bagi smangat... dah setengah jam kot.. aku da pening nak teran guano lagi ni.. apa lagi..sesi mengunting aka episiot tomih haha... aku penah baca dlm blog, epi tu xsakit.. ase cm semut gigit je sbb sakit bersalin tu lagi gile sakit

TIPU!!!!.. hahaha.. aku terkedu jap time doc gunting..sakit gile.. yela..ko g amek gunting, then gunting ko punya.. ko ase sakit x?? hahah.. tapi xtaola.. sbb zarin kata doc tpaksa gunting lua and dalam.. and lua saja pon da panjang.. dlm wallahualam.. maybe sbb tu sakit kot hehe..

kepala baby still kua masuk.. aku lak da letih.. ngantok.. high da.. aku mmg nak tertido.. siap request kat zarin.. 'abg,, ayg nak tertido ni.. tampar muka ayg jap' mmg berdas das kene tampar tapi siyes aku xase sakit pon..effect pain killer maybe.. bile zarin cite balik, mmg berderai kiteorg gelak.. sbb aku mnx bnyk kali soh tampar.. zarin pon cakap.. bile ayg nk besalin lagi.. bole abg tampar lagi.. kuat kot abg tampar tapi ayg rileks je hahahaha.. laki aku ni..

but..... still cam mana pon baby xdpt kua.. mmg kepala zafri kua masuk.. doc takot baby lemas.. no other option.. VACUUM.. bile dgr vacuum, zarin mengalir airmata.. ;sayang..kuat syg..dyeorg nak vacuum anak kita..' aku tau..bnyk risiko vacuum.. tapi mmg siyesly aku da cube sehabis mungkin.. xtao lg mana silap nye.. zarin pon ckp, da nak kua sgt da.. tapi cm sangkut,, hmm...

doc try vacuum baby zafri.. Allah saja tau tapi mmg xde option da.. but Allah yg tentukan sumenye.. vacuum terlepas.. mmg xleyh cube due tiga kali ye kwn2.. sekali tu je.. nak emergency czer mmg xleyh.. sbb kepala bbay mmg da nak kua sgt da..ntah macam mana, aku terasa baby zafri mcm melonjak tau dari dalam.. xtao aku nak explain.. tapi aku tau,of cos dye tgh usaha nak kua.. aku teringat pesan aku kat zafri sebelom masuk labour room.. i said ; sayang.. kita nak bjuang ni.. kita wat sama2 ok.. tolong mummy k syg'.. yes.. i know, he's helping me.. dgn izin Allah.. aku teran sekuat hati..

time tu, mmg asenye tula kemuncak cerita.. 5 orang termasuk zarin kat ssebelah kanan kaki aku, and 4 org staff and doc sebelah kiri kaki,, dyeorg kepak kai aku da macam ayam.. xtao aku nak cita huhu..org yg bersalin mesti paham..  then aku terasa zafri melonjak keluar dari rahim ni.. and yes.. he did it.. no.. we all did it dgn bantuan Allah.. syukur..

1500h
Ahmad Zafri Ahmad Zarin kuar tepat kol 3 petang, 28 October 2014..  selalu baby kua , ase terharu kan? aku pon tapi perasaan tu hilang bile doc letak Zafri atas perot.. yg terlintas cume satu ' mak aih... besarnya.. baby baru lahir mmg besar gini ke?' Zafri lahir badan dye pejal, besar and time tu misi sibok dok sedut air dlm mulut dye, yela..kan dye da terberak..takot lemas.. terus misi bwk lari.. eh... nak baby!


my lil bambam :D


1510h..
proses bawak kuar uri.. darah yg ade.. etc.. syukur xde sebarang komplikasi.. uri pon kua senang.. xdela sangkut ke ape.. kapt dr Syazni mmg doc yg cekap..laju wat keje.. yela..mugkin jgk sebab darah banyak hehe

1520
proses jahit menjahit bermula.. tetibe aku ase seriau sbb slu bace blog jgk, ade yg kene jahit hidup2.. maksud hidup2 tu without biusss.. waaaaa...no no no.. takot mak jemah.. laju je aku tnya.. 'doc.. gune bius x??' laju gk doc jwp.. 'jgn takot.. kita bius' hehehe..tq sbb memahami.. time dye jait tu, sesekali terasa gak.. fuh..mnyengat.. dlm hati aku tpkir..lau bius pon rase.. apatah lagi xbius haha..

1540
siap! waa... laju jugak eh.. ke org lain lagi cpt? haha.. laju tapi jahitan super kemas.. misi2 time cekup pon puji,, and tanya kat mana bersalin.. sbb jahitan kemas.. yela.. doc pakar kot.. mestila pakar bab jahit menjahit ni.. da la luka epi aku panjang.. mujur Allah mudah kan segalanya... :D

time tu jugak dyeorg bawak zafri utk aku pelok cium.. pelok cium je.. xleyh susukan sbb nak bwk lari lagi..adoi.. misi kate.. ha.. baby awak ni laki ke pompan.. mesti la boboi.. terang lg bersuluh hihi.. then misi sambung.. baby awak 4.3 kilo yea..4.3kilo! terkejut aku ngn zarin.. no wonder susah nau nak kua.. sbb sblom bsalin, hat xscan pon..huish.. bambam yea.. siap misi tanya zarin, wktu mngandung bg aku makan ape.. zarin selamba ckp.. dye suke kfc time preggy.. haha

aku rasa takat tu jela cite aku.. tu pon aku karang seminggu part 1 and part 2! hahahaha.. aduhai.. lepas dari tu cm besela.. sorong masuk wad.. jumpe baby kat nicu.. oh.. yeah.. zafri kene tahan nicu sbb takot bahu patah.. yela.. 4.3 kg kua normal so agak risiko kat situ..ape pon.. syukur sgt..suma nya kuasa Allah.. sgt sgt hebat.. sebaik baik perancangan and penentu segalanya.. and now, Imma a proud standing mommy! Jom layan gambo Baby Zafri :D


gaya tido dlm pantang.. buas kemain ko... xpadan umo..maybe sbb baby boy kan..
 dlm pantang pon kuat ngagah da.. mak kata dye tua dlm perot.. 
kua2 sume bnda nak buat haha



dlm pantang gak nih.. sebelom cukur jambul..


okee..sy da botakkk hihi



kesayangan mommy and babah :)


aipp.. tunjuk ape tu hehe


3month+


hello.. nak ngorat leyh?? wink wink.. hehe



ai..senyum tu..cair mommy



my handsome boy.. 
nak tau saiz kemeja2 dye ngan jeans sume 1 years punye hahaha.. 
start nak masuk 4m suma baju 12 month above.. 
waa.. besaq advanced anak mommy.. sadoooo :P 


Recent of US



takat tujela ye.. tu pon da panjang bejela.. seminggu baru siap.. ni pon aku wats short form.. sng nk bace.. manela tau.. kot aku da xe lagi nanti.. zafri leyh bace kenangan mommy bersalinkan zafri..

to my beloved son.. AHMAD ZAFRI AHMAD ZARIN..
mommy syg sgt kat zafri.. darah daging pertama mommy.. zafri mmg ank yg bijak and yeah lasak dr kecik.. lau zafri nk tau...zafri dlm pntg da pndai agah dgn mommy.. 2 bln zafri da nerap.. 3month plus zafri da bguling ksana kmri.. da pndai gelak ngek ngn mommy.. u are such a happy baby.. sllu senyum n gelak je keje.. tapiiii... lau zafri ngs... dr tgkt 3 ni, sampai kbwh dgr tau.. hihi..babah siap cam da sore zafri lau dye wat moto kt bawah... 5 month.. zafri tgh dok belajar nk merangkak.. mommy ngn babah dok perati je gaya kamu.. hihi..and now 7 month.. zafri da tumbuh sebatang gigi :D
Zafri.. harapan mommy n babah.. be a good boy.. a smart boy.. and plus.. jgn sesekali lupa mommy n babah.. doakan kami bile kami xde nnt.. we love u so much syg.. dunia dan akhirat :)












Mommy On The Blog © 2014