Sunday, 14 June 2015

Throwback. How my 4.3 kg Bambam was born. (PT2)

Sunday, 14 June 2015
Part 1 klik sini

Selasa, 28 October 2014

0100h
Harapan saaangattt nak tido dgn tenang hahaha..berdenyut denyut gile perut aku ni ha.. nampak nye sakit dah xmanja.. ni da masuk tahap mengada dah ni.. Allah.. xputus doa nabi yunus dari bibir..airmata da mula meleleh jgk sbb tahan sakit..time tu jgk la otak aku dok pkir, cm ni upenye nak bersalin.. maklumla.. baby first kan.. first time la aku ase..mmg aku jenis xsuka layan sakit.. tapi lau sampai tahap airmata kua means mmg sakit.. aku try tido lagi sbb aku takot t xde tenaga lak..

0320h..
bedebussshhhhh...tersentak aku dari tido.. aku terasa ada air hangat kuar.. cuak jap.. apakah itu??? nak bersalin dah ke aku ni?? zarin tgh tido lagi.. jap.. pg toilet dulu.. tgk tgk mmg air and lendir2 kale coklat.. terus panggil misi.. misi ckp, turun tanda je.. xde ape.. bile dye cek os pon still 4cm...aku wat muka kure jap.. la.. 4cm je dr tadi.. mati mati ingat da nak bersalin heheheh...sengih2 ngan misi.. ok.. sambung tido (konon)

0600h
akak kat katil dpn da pecah air ketuban.. terus tolak g labour room..aku pon terus mandi je nak segarkan badan.. time tu mmg sakit.. mandi pon xase air da.. ni baru betol.. makan xkenyang...tido xlena.. mandi xbasah! haha....

0700h
dyeorg serves breakfast..misi pon datang wat ve and so on.. jap g nak tolak masuk labour room.. bile cek os da 5 cm.. okeh.. tggu labour room kosong , nanti dyeorg sorongkan kesana.. zarin pon bangun awal pagi tu tggu aku kat lua wad.. time ni aku ase emosi da xstabil.. akhir nya nangis call mak.. ckp mnx ampun sgt st sbb banyak sgt dosa lawan mak selama ni.. mak pon cuak gak dgr aku call.. yelah.. jrg sgt la nak dgr tunggal dye ni nangis2 huuhu...

1000h
akhirnya..baru ade labour room yg kosong.. huhu.. ditemani zarin and misi india yg super nice, aku disorongkan ke labour room.. alah.. dkt je ngan wad tu..jln kaki pon aku bole sgt lagi hihi...time tu aku still bole senyum senyum kelat.. .. masuk labou room aku kaget bentar.. labour room hat mizan single punye.. means labour room itu ana yg punya.. suke........ and dlm tu sume misi, sister, senior and doc pmpuan.. xd lgsg laki.. kecuali zarin la.......time tu aku usap2 perot sambil ckp ngn zafri.. 'syg.. kita nak bjuang nih.. tlg mommy ok'

1020h
Doc najwa cek ve.. still 5cm..hmmm.. dye kata nak pecah kan air ketuban.. so dye bawak satu kayu ala choptick tu nak pchkan.. cucuk sekali.. hmm..tarak pecah.. cucuk second time, hmmmm..tarak pecah jugak... aikkkkk... doc najwa pon da wat muka pelik.. huhu..aku lagila muka pelik sbb aku da bole ase cm bunyi krup krup, kayu tu nak tembus air ketuban tu..kali ketiga cucuk baru kedebussshhh.... pecah.. unfortunetly dgr Doc Najwa ckp.. 'ooo..oooo..'
waduh..aku da cuak.. upenye Baby Zafri da acai berry daaa dlm tu.. air ketuban kale hijau.. apa lagi.. terus dyeorg masukn iv drip.. induce lagi.. kali ni cucuk kat tgn..masuk cm masuk air tu.. bile da masuk drip tula, supersakit fc datang menjengah...

1100h
contraction mmg kuat gile.. zarin yg dok tepi aku pon da pucat tgk aku.. mmg aku ase malaikat maut da ade kat sblh.. nahh.. ini baru betol sakit.. ase cm nk pecah rahim dibuatnya.. aku xpkir ape dah..dok bace doa nabi yunus je.. kdg kdg ayat kursi.. bile sakit tu dtg, aku gengam tgn zarin kuat2.. dye usap kepala aku..cium dahi.. mmg nmpk muka dye , dye susah hati sgt..haish.. kenangan..

1300h
yg ni mmg aku xtahan da.. aku mnx dyeorg cek os.. baru 7cm.. waduhh... ingatkn da 10.. sakit sgt da ni..time tu mmg aku mnx pain killer sbb gas yg dyeorg bg sedut tu da xdo makno..once senior misi tu inject sedas ubat thn sakit tu aku lak high haha.. bkn ape..gas yg ko sedut tu ibarat happy gas.. dgn effect ngntok nye lg.. n ubt yg misi tu inject lg.. mmg aku pon happpy sgt time tu hahaha.. rutin lawak bodoh dgn zarin bjalan seperti biase..usik misi dlm tu sampai dyorg pon join gelak.. zarin lak layan tapi dlm masa yg sama, dye da naek biru pon ade sbb isaukn aku punye pasal hoho.. ayat aku xkan lupa.. 'eh misi.. xcukup idong ni..pinjam idong bole??' hahahaha... sempat lagi koooo..

1330h
masuk tahap ni da lain cita.. siap ckp kat zarin ngn misi tu.. ehh..sy nak terbe*** ni.. haha..mmg aku ase sakit perot memulas ke ape xtao nak cita.. ase nak terkeluar sgt da.. misi dok kata jgn teran.. kepala angin aku tetibe hinggap.. aku jawap.. ;yela..sy xteran pon.. tapi da ase nak terkelua nak wat cm mana..' hahahah... aduhai.. mmg feeling tu lau ingat balik sgt amazing.. Baby Zafri da nak kua time tu upenye.. SubhanaAllah.. kagum sgt dgn kuasa Allah... hebat!

1400h
mmg tepat kol 2 petang..sbb jam dpn mato..time ni mmg gile da ase.. apakah.. hoho.. da start kekecohan.. skli lagi aku bising.. 'misi.. sy mmg xtahan sgt da ni.. sy teran jelah.' hahahaha.. selamba batak ko je nak teran ikot ko kan.. upenye bile cek, mmg bukaan da full..

apa lagi.. doc pakar sume masuk.. termasuk misi2.. misi senior.. laki aku.. bape org ntah.. xslp, 9 org gak termasuk zarin.. wuaaa... kenangan push mmg sapa pon xlupa.. jenuh aku push.. xkuar2.. pelik aku.. zarin cite, mmg da nampak kepala baby kua.. then masuk balik.. dlm masa tu aku pkir, mana silap nye ni.. ok.. teran lagi.. aku pon ase cm da kua.. tapi masuk balik.. aduh.. aku giveup.. jenuh zarin bagi smangat... dah setengah jam kot.. aku da pening nak teran guano lagi ni.. apa lagi..sesi mengunting aka episiot tomih haha... aku penah baca dlm blog, epi tu xsakit.. ase cm semut gigit je sbb sakit bersalin tu lagi gile sakit

TIPU!!!!.. hahaha.. aku terkedu jap time doc gunting..sakit gile.. yela..ko g amek gunting, then gunting ko punya.. ko ase sakit x?? hahah.. tapi xtaola.. sbb zarin kata doc tpaksa gunting lua and dalam.. and lua saja pon da panjang.. dlm wallahualam.. maybe sbb tu sakit kot hehe..

kepala baby still kua masuk.. aku lak da letih.. ngantok.. high da.. aku mmg nak tertido.. siap request kat zarin.. 'abg,, ayg nak tertido ni.. tampar muka ayg jap' mmg berdas das kene tampar tapi siyes aku xase sakit pon..effect pain killer maybe.. bile zarin cite balik, mmg berderai kiteorg gelak.. sbb aku mnx bnyk kali soh tampar.. zarin pon cakap.. bile ayg nk besalin lagi.. bole abg tampar lagi.. kuat kot abg tampar tapi ayg rileks je hahahaha.. laki aku ni..

but..... still cam mana pon baby xdpt kua.. mmg kepala zafri kua masuk.. doc takot baby lemas.. no other option.. VACUUM.. bile dgr vacuum, zarin mengalir airmata.. ;sayang..kuat syg..dyeorg nak vacuum anak kita..' aku tau..bnyk risiko vacuum.. tapi mmg siyesly aku da cube sehabis mungkin.. xtao lg mana silap nye.. zarin pon ckp, da nak kua sgt da.. tapi cm sangkut,, hmm...

doc try vacuum baby zafri.. Allah saja tau tapi mmg xde option da.. but Allah yg tentukan sumenye.. vacuum terlepas.. mmg xleyh cube due tiga kali ye kwn2.. sekali tu je.. nak emergency czer mmg xleyh.. sbb kepala bbay mmg da nak kua sgt da..ntah macam mana, aku terasa baby zafri mcm melonjak tau dari dalam.. xtao aku nak explain.. tapi aku tau,of cos dye tgh usaha nak kua.. aku teringat pesan aku kat zafri sebelom masuk labour room.. i said ; sayang.. kita nak bjuang ni.. kita wat sama2 ok.. tolong mummy k syg'.. yes.. i know, he's helping me.. dgn izin Allah.. aku teran sekuat hati..

time tu, mmg asenye tula kemuncak cerita.. 5 orang termasuk zarin kat ssebelah kanan kaki aku, and 4 org staff and doc sebelah kiri kaki,, dyeorg kepak kai aku da macam ayam.. xtao aku nak cita huhu..org yg bersalin mesti paham..  then aku terasa zafri melonjak keluar dari rahim ni.. and yes.. he did it.. no.. we all did it dgn bantuan Allah.. syukur..

1500h
Ahmad Zafri Ahmad Zarin kuar tepat kol 3 petang, 28 October 2014..  selalu baby kua , ase terharu kan? aku pon tapi perasaan tu hilang bile doc letak Zafri atas perot.. yg terlintas cume satu ' mak aih... besarnya.. baby baru lahir mmg besar gini ke?' Zafri lahir badan dye pejal, besar and time tu misi sibok dok sedut air dlm mulut dye, yela..kan dye da terberak..takot lemas.. terus misi bwk lari.. eh... nak baby!


my lil bambam :D


1510h..
proses bawak kuar uri.. darah yg ade.. etc.. syukur xde sebarang komplikasi.. uri pon kua senang.. xdela sangkut ke ape.. kapt dr Syazni mmg doc yg cekap..laju wat keje.. yela..mugkin jgk sebab darah banyak hehe

1520
proses jahit menjahit bermula.. tetibe aku ase seriau sbb slu bace blog jgk, ade yg kene jahit hidup2.. maksud hidup2 tu without biusss.. waaaaa...no no no.. takot mak jemah.. laju je aku tnya.. 'doc.. gune bius x??' laju gk doc jwp.. 'jgn takot.. kita bius' hehehe..tq sbb memahami.. time dye jait tu, sesekali terasa gak.. fuh..mnyengat.. dlm hati aku tpkir..lau bius pon rase.. apatah lagi xbius haha..

1540
siap! waa... laju jugak eh.. ke org lain lagi cpt? haha.. laju tapi jahitan super kemas.. misi2 time cekup pon puji,, and tanya kat mana bersalin.. sbb jahitan kemas.. yela.. doc pakar kot.. mestila pakar bab jahit menjahit ni.. da la luka epi aku panjang.. mujur Allah mudah kan segalanya... :D

time tu jugak dyeorg bawak zafri utk aku pelok cium.. pelok cium je.. xleyh susukan sbb nak bwk lari lagi..adoi.. misi kate.. ha.. baby awak ni laki ke pompan.. mesti la boboi.. terang lg bersuluh hihi.. then misi sambung.. baby awak 4.3 kilo yea..4.3kilo! terkejut aku ngn zarin.. no wonder susah nau nak kua.. sbb sblom bsalin, hat xscan pon..huish.. bambam yea.. siap misi tanya zarin, wktu mngandung bg aku makan ape.. zarin selamba ckp.. dye suke kfc time preggy.. haha

aku rasa takat tu jela cite aku.. tu pon aku karang seminggu part 1 and part 2! hahahaha.. aduhai.. lepas dari tu cm besela.. sorong masuk wad.. jumpe baby kat nicu.. oh.. yeah.. zafri kene tahan nicu sbb takot bahu patah.. yela.. 4.3 kg kua normal so agak risiko kat situ..ape pon.. syukur sgt..suma nya kuasa Allah.. sgt sgt hebat.. sebaik baik perancangan and penentu segalanya.. and now, Imma a proud standing mommy! Jom layan gambo Baby Zafri :D


gaya tido dlm pantang.. buas kemain ko... xpadan umo..maybe sbb baby boy kan..
 dlm pantang pon kuat ngagah da.. mak kata dye tua dlm perot.. 
kua2 sume bnda nak buat haha



dlm pantang gak nih.. sebelom cukur jambul..


okee..sy da botakkk hihi



kesayangan mommy and babah :)


aipp.. tunjuk ape tu hehe


3month+


hello.. nak ngorat leyh?? wink wink.. hehe



ai..senyum tu..cair mommy



my handsome boy.. 
nak tau saiz kemeja2 dye ngan jeans sume 1 years punye hahaha.. 
start nak masuk 4m suma baju 12 month above.. 
waa.. besaq advanced anak mommy.. sadoooo :P 


Recent of US



takat tujela ye.. tu pon da panjang bejela.. seminggu baru siap.. ni pon aku wats short form.. sng nk bace.. manela tau.. kot aku da xe lagi nanti.. zafri leyh bace kenangan mommy bersalinkan zafri..

to my beloved son.. AHMAD ZAFRI AHMAD ZARIN..
mommy syg sgt kat zafri.. darah daging pertama mommy.. zafri mmg ank yg bijak and yeah lasak dr kecik.. lau zafri nk tau...zafri dlm pntg da pndai agah dgn mommy.. 2 bln zafri da nerap.. 3month plus zafri da bguling ksana kmri.. da pndai gelak ngek ngn mommy.. u are such a happy baby.. sllu senyum n gelak je keje.. tapiiii... lau zafri ngs... dr tgkt 3 ni, sampai kbwh dgr tau.. hihi..babah siap cam da sore zafri lau dye wat moto kt bawah... 5 month.. zafri tgh dok belajar nk merangkak.. mommy ngn babah dok perati je gaya kamu.. hihi..and now 7 month.. zafri da tumbuh sebatang gigi :D
Zafri.. harapan mommy n babah.. be a good boy.. a smart boy.. and plus.. jgn sesekali lupa mommy n babah.. doakan kami bile kami xde nnt.. we love u so much syg.. dunia dan akhirat :)












7 comments:

  1. ala.... comeynye baby zafri ni... geramnye bam bam.... hope zafri menjadia nak yg soleh... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tq..anak anak sis pon sama.. ira doakan spy anak2 kita mmbesar jd anak yg soleh n solehah..amin.... :D

      Delete
  2. hebat mommy 4.3 normal,,,kite 3.5 lebih pun x terlarat da nak push..dont worry.. da melasak nt baby automatik susut badannya,,, bam bam zafri comey

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ampun.. tu pon sampai hilang dah bijik mata.. haha

      Delete
  3. menarik nya cite.. takot lak sy baca.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha... lau baca mmg takot kot.. sy dulu baca pngalaman org pon takot..tp bile rasa sniri.. mmg best.. tula nikmat Allah bg hehe

      Delete
  4. seronok baca pengalaman awak. saya pun bersalin anak sulung di hat mizan tahun lepas. dengan dr syazni gak. memang die buat keje kemas.. jahitan saya pun ramai nurse yang puji. btw saya bakal melahirkan baby ke-2 insyaAllah bulan 10 nanti. cadangnya di hat mizan jugak. hehe doakan saya ye.! :)

    ReplyDelete

Mommy On The Blog © 2014