Saturday, 31 October 2015

PROMO GMBM 1ST ANNIVERSARRY GIVEAWAY

Saturday, 31 October 2015
This is a sticky post.. Kindly scroll down for new entry.. Thanks :)




http://grupmamabloggersmalaysia.blogspot.com/2015/10/gmbm-1st-anniversarry-giveaway.html

PROMO | GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY Kami selaku penaja untuk segmen GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY dengan berbesar hati ingin menjemput semua rakan blogger Malaysia agar join segmen GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY sempena meraikan ulang tahun penubuhan Grup Mama Bloggers Malaysia [ GMBM ] yang genap setahun pada 21 Oktober 2015 ini.

Detail segmen :

~ Mula : 21 Oktober 2015 - 31 Oktober 2015 ~
~ Hadiah : 19 pemenang di cari ~

Jom meriahkan segmen ini bersama kami.
Klik Banner Segmen untuk menyertai.

Selamat Bersegmen


GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY ini di taja sepenuhnya oleh Kathy, Mamaniza, Sofu, Suria, Sally,  Hani, Eyra, Fuza, Adna, Ayumie, Yong, Zie, Eda, Hana, Yana Yani, Ida, Fiza, Ida Bits & Aida.

Tuesday, 20 October 2015

Maternity Shoot

Tuesday, 20 October 2015
Assalamualaikum..
baru perasan.. dari blog lama sampai blog ni, memang xde langsung kenangan post waktu wat maternity shoot taun lepas
ye...taun lepas punya cerita..anak da nak genap setahun da haha
so sempena zafri dah nak masuk setahun lagi bape hari ni, masih molek lagila aku nak up post ni asenye
as kenangan kenangan,..first time mengandung..first time ade penghuni dlm rahim
first time for everything in parenthood journey..
ala throwback la cite nye hehe..

maternity shoot ni aku ngan zarin wat waktu 8 bulan+ zafri dalam kandungan..
time ni memang besau dabau perot aku.. sampai orang kata pregnant kembar
huhu..still tak dapat perasan yang baby besar sbb bile scan doc kata ok..
cuma opah zarin je ada cakap, baby besar ni.. tapi aku tak expect la besar sangat rupanya hoho..

memang excited nak wat maternity shoot.. first time la kata kan..
aku shoot dengan limelight photography.. dulu dia ni lecturer kat kolej aku
and dulu jugak selalu outing shoot jadi talent dia.. sekarang zarin tak bagi dah.. plusss..
aku pon rasa berat badan aku da tak sesuai nak jadi talent shoot dah hahaha... deeeeeemmmm...

moh la aku tempek gambaq kenang kenangan maternity shoot taun lepas..































favourite pic of all..

mase aku bukak buku merah , berat aku 63 kg dengan tinggi 163cm.. tapi..... time ni, aku da mengembang dengan berjaya gila.. sehari sebelum aku bersalinkan zafri, berat aku 90kg! hahahah
waktu aku wat maternity shoot ni, aku xperasan pon muka aku da mengembang dengan flawlessnye.. kehkehe... right after aku bersalin, compare balik dgn gambar lama.. aaahhhhhhh..besaqnya aku weeyhhhh... hahaha..apapon, ni antara kenangan paling indah aku dengan zarin.. 
i believe, every parents pon macam kiteorang..xkira wat maternity shoot ke, tak ke.. tu tak penting, yang penting perasaan bahagia waktu mengandungkan zuriat suami.. 

btw..dikesempatan ni jgk, to those yang da kawen, tapi belum lagi ade rezeki, banyakkan sabar.. keep on fighting..keep on your duaa... cepat atau lambat, rezeki Allah tu luas.. 
pekakkan telinga dengan mulut orang.. isu ni super sensitif.. pecaya la..
lau kau da beranak nanti pon, mulut orang tak kan habis bertanya.. sbb waktu tu, dia tanya kau
'bila nak beranak no dua..tiga.. empat'
and soalan tu akan terus terus and terus keluar
so jangan dengar cakap orang..aku akan keep on fighting jgk.. 
untuk hapuskan mind set, ko kawen seminggu terus mngandung.. lau tak, kau xsubur, xterer..xpower..sbb aku banyak kawan yg kene..and aku terasa..aku tak suka..
aku doakan.. to all friends.. bloggers..silent readers yang bergelar wife..
one day..anda akan menjadi seorang ibu..and one day, those pictures above are you and your husband... InshaAllah... one fine day.. have faith.. :)

Toodles..











OKTOBER GIVEAWAY BY MEKZUMBIE

Assalamualaikum..
lama nye aku tak de join giveaway ke ape.. tengah scroll bloglist..
tetibe ternampak mekzumbie punya ga
apa lagi.. marilah merajinkan diri since syarat dio super simple.. hehe
blog dye pun clean..simple/yang penting tagline dio.. jangan hidup supo zombi... (mek mek kan) haha
btw, lepas follow insta mekzumbie, (salah satu syarat ga)
perasaan yang lawa lawa tol gambar kat insta mekzumbie ni.. teruja iooollsss..
jom la mengkome.. kita memeriahkan acara giveaway beliau...syarat simple
few minutes. siap!









Sunday, 18 October 2015

Our Third Year Journey

Sunday, 18 October 2015
Assalamualaikum
sedar tak sedar..sekarang dah pertengahan oktober..few days left to 28th..
cepat masa berlalu..
sedar tak sedar jugak..dah tiga tahun perjalanan hidup aku dengan zarin..
yeah.. tiga tahun yang memang tak terasa.. for the first time in my relationship,
aku rasa macam 'eh...tiga taun..seriously??' hahah..

Ahmad Zarin Muhamad Hussin.. my beloved best friend.. yang dulu pernah jadi tunang aku..then upgrade jadi suami.. sebulan lepas tu upgrade lagi jadi father to be.. and abah zafri..
dalam tiga tahun benda tu berlaku.. sangat singkat..sebab hari hari aku dengan zarin, boleh kata sokmo gelak..sokmo happy.. time kasih Allah.. kurniakan best friend yang mmg best dan ngam dengan kepala otak gila aku..masalah ade.. tapi tolak tepi.. masalah apapon bole settle.. Allah bagi jln.. dont worry.. Thus we lead a happy life together

tak lama lagi 28 Oktober 2015.. which is our official date
aku dengan zarin memang takde tarikh tarikh kapel bagai..
sebab perkenalan kami super singkat.. aku kenal dengan dia 15 August 2012..
dia best friend mimi, which happen to be my best girls as well.. yang aku seniri selalu dengar nama dia bile lepak.. yang pernah berkomen kat fesbuk tapi tak nampak muka..
daring betol dia datang rumah waktu raya..ahhh... mak bapak aku berkenan pulak..matilanaaakkk...

15 September 2012..
dia datang bawak rombongan merisik..mak abah aku yang 'fall in love' dengan dia..
yang yakin dia mampu bahagiakan aku dunia dan akhirat aku, dengan happy nye terima lamaran dia
iyaa... no fancy proposal kat tepi pantai dengan cincin then melutut tanya 'would you marry me'
sebab dia datang 'lamar' mak abah aku dulu.. and dyeorang dulu yang fall in love dengan zarin
once again.. matilanaaaakkkkk hahahah...


then here's come 28 October 2012


majlis pertunangan aku kat taiping perak.. inilah hari tunang.. inilah hari declare 'couple'.. inilah hari aku jatuh cinta..

yes... i fall in love with him on this date.. aku ingat lagi..
waktu family kitetorg soh amek gambar bdua
dia naik atas 'pelamin' tu.. waktu dye nak duduk, dye bongkok and lean sikit arah telinga aku
sambil bisik 'assalamualaikum'.. haa... dia bagi salam aje.. tapi salam dia tu, wat tulang rusuk kiri kanan aku bergetar hahaha.. macam ada satu feeling yang tak pernah aku rasa sebelum ni.. aku jadi terkedu.. i was like.. whaaaattttt...dah kenapa aku ni bedahhhh....

then it hit me... aduuuhhh... i fall in love.......


and hari hari yang berlalu dalam nak tunggu akad nikah tu la aku mula kenal
sapa Ahmad Zarin Muhamad Hussin..he's a non smoker guy which is another reason knp mak aku ni syg sgt kat menantu dia ni..
langsung tak baran.. lembut orang nye.. dalam tiga taun aku dengan dia, penah dua tiga kali dia tinggi suara dari biasa..tu pon sekejap sangat. sebab most of the time bila gaduh, kietorang diam je dulu
nanti few hours ok balik..sbb time marah guna bcakap sebenarnya... banyak benda yg kita tak niat nak ckp tapi kita sebut jugak..so silent the best..tambah aku ni, garang nau.. lau aku bkk mulut banyak kang lain cita haha...

and the positive and negative side of him..revealed....




kiteorang mmg gila orangnye.. kecoh bila berdua.. bila gelak, begegar kete weyh.. lau kat umah pon sama bising.. so bila salah sorang takde.. memang terasa rindu nye.. relationship kiteorang not like those sweet lovey dovey tu.. more pada crazy best friend who living our life to the fullest..
pendek kata..mmg kiteorang sekepala..

life after married





memory 14 Dec 2013



officially married..


The best part comes.. sebulan lepas tu, aku disahkan mengandung.. fuhhh... jap.. belum part best sangat tuh..skip to another date in calendar

28 October 2014

our annivesary day.. second year.. kiteorang tak celebrate g jalan jalan.. tak de kek bagai..sebab kiteorang celebrate dalam labour room..


fighting.. with pain..blood.. and gunting jgn lupa.. haha... untuk lahirkan permata hati 4 kilo kiteorang.. tepat kol 3 petang.. exact date 28 Oct 2014.. Ahmad Zafri Ahmad Zarin lahir..
kali ni.. aku jatuh cinta kali kedua.. to our newborn son.. the best anniversary gift ever.. 
yang buat kiteorang ingat sampai bila bila.. yang akan kongsi tarikh yang sama utk celebrate... every single year from that time.. seriously, time kasih Allah.. its perfect...


upcoming 28 Oct 2015

leading to our third year relationship..bonus tambahan.. birthday baby zafri.. setaun da anak kiteorang.. pandai zafri pilih tarikh haha.. making all of this much more exciting.. sekali lagi.. tima kasih Allah atas anugerah yang tak ternilai.. terima kasih sempurnakan hidup aku dan zarin.. time kasih pinjamkan nikmat bahagia ni..dan time kasih.. untuk cinta ni.. moga kiteorang kekal as a family.. dunia dan akhirat..




akhir sekali.. mintak maap untuk reaksi muka zafri..mungkin dia nak sesuai kan dgn reaksi kiteorang hahahah...toodles :D

*counting days..........










Saturday, 17 October 2015

Coffee King Ipoh, Raja Kopi Thorbaek

Saturday, 17 October 2015
Assalamualaikum..
malam malam gini, terbayang bayang nikmat ayaq kopi weyh..
mana tak ingat kopi, malam ni da berazam nak tidoq kol 3 pagi sebab nak lepas gian xonline 2 hari
hehehe..
btw for coffee lover esp cocoa lover, yang memang suka ayaq ais ais ni.. yang suka benda murah
xrugi try ni.. sat.. tempek gambaq


ni bkn sekadar saiz zoom ye
source :google





saiz dia bapak bear.. bukan cup kecik..cup besar..cup super besar kehkeh

harga? satu cup RM5 sajooooo.....

hmm...apa guna murah..besar.. rasa dia ok ke? sedap ke?


first aku try waktu hang out dgn bestie bulan lepas..
sebab aku ni mmg jarang balik ipoh so aku xbape tau sgt apa yg 'viral' area sini
tapi mimi beria kata shiiookk shiiiokk.. wokey..lepas candat bawal aj,
terus kiteorang g sini.. first time trial, aku pegi dekat dengan Bandar Meru Jaya..
xjauh la dari mydin meru tu..



iklan jap haha.. 


dyeorang ada 6 flavour.. 
Ice Coffee, Ice Black Coffee, Ice Cocoa, Ice Tea, Ice Green Tea, Ice Lime Tea

haritu kiteorang order cocoa ngan iced tea..
first time aku sedut tu, haiyoo... naik ke kepala.. sedap gilos..
dengan harga gitu.. saiz yg sebegitu rupa.. and rasa begitu.. perrghhh.. tu je aku mampu explain

second time aku g ngan zarin
kali ni aku g cawangan Taman Cempaka





 standart la lau kau g mana mana caw raja kopi ni, mmg korang kene beratur panjang gila haha




almost there


 6 flavour available.. lau banyak lagi flavour aku rasa lagi xcukup tangan la pekerja dye huhu



 yang belakang team wat air.. yang tepi team boh susu.. yang depan team cashier plus pack hehe




iced cocoa and ice coffee


 budak baru lepas nangis.. sebab? berebut coffee king hahaha



yang dalam kete team goncang bagi sebati katanya haha


 nak minum.. taappiii... sorang tu dok sibok berebut.. haiyaaakkk
tengok.. baby zafri pon suka coffee king haha




cawangan Coffee King ni ada kat Taman Cempaka, Bandar Meru Raya and Stadium Ipoh Perak 
bukak sampai jam 7 petang


any info bole terjah fan page dyeorang 

https://www.facebook.com/coffeekingest2015


so orang ipoh.. orang yg nak p ipoh.. or orang yang lalu tol ipoh, jom terjah coffeeking
rasa dulu.. baru tau.. RM 5, worth the price.. to Coffee King.. May ur business go further

Toodles :D


Thursday, 15 October 2015

RM 1000 Hilang, Note 2 berkecai

Thursday, 15 October 2015
Assalamualaikum..
actually da few days lepas.. baru sekarang rasa nak update..
aku ingat lagi pagi tu, zarin kua awal sangat..aku pon mamai lagi.. lepas susukan zafri, aku sambung tido sbb malam sebelum nye aku stay up late..
xtao pukul berapa waktu tu, aku still sedap tido bila zafri tido balik.. tiba tiba zarin balik..terkam aku
peluk aku sekuat hati.. merah mata dia.. sambil pandang aku, berulang kali dia mintak maaf..
aku cuak kejap.. apa dah jadi?
dalam mamai mamai tu, dengan terkejut lagi, terus aku aku gelabah sambil tanya, 'anak mana???'
yup.. itu je dalam fikiran aku yang blur tu.. anything happen kat zafri ke? berderau laju darah aku

aku tengok, zafri still lena kat sebelah.. zarin lak asyik ulang soh maafkan dia
tao aku nak rasa apa time tu.. aku diam dulu.. aku balas je pelukan dia..
sampai dia tenang sikit, dia cerita kat aku..
aku malas nak detailkan cerita.. tapi beg dia tercicir.. dia patah balik..
tapi cepat sangat benda tu jadi.. fon dia da hancur, ic patah..
kene gelek kete la agaknye sbb atas jalan beg tu..
kad bank suma lesap.. and the best part.. rm 1 k lesap.. tinggal rm5 ngan rm 1 ja..
bila dia habis cerita terus aku jadi blank lagi..

actually laki aku ada satu habit which dia simpan duit dlm tangan dia banyak
sbb senang nk runner brg kereta..
aku da selalu nasihat sebelum ni.. jangan letak duit dlm beg
aku takot dia lupa..tercicir.. org seluk lau lupa zip and so on.. believe me,
tangan org gini mmg cepat sgt sgt..
tangan orang yg tak tau susah untuk usaha keje cari rezeki halal.. mmg laju..

kesian jugak aku tengok zarin.. apa pon benda da jadi.. aku pon xbising sbb aku tau,
waktu tu jiwa dia..perasaan dia sangat serabut.. duit da short seribu.. seribu tu bagi aku besar..
lainla lau duit tu datang dari dermawan yg tetibe baik hati bagi seribu kat kiteorg kan haha..
apa pon aku cuma ulang.. lainkali, dengar la cakap aku.. jangan simpan cash mcm tu dlm beg..
bila da jadi mcm ni, apa pon xguna da.. always remember.. prevention is better than cure..







apapon aku as a wife, terasa and paham apa yg dia lalui.. bak kata omputeh..
'cyuubit pehe keyyri... peyhee kenen pon seybok nak saykit' (sleng omputeh sikit)
tabah la sayangku ahmad zarin.. apapon, kiteorang selalu pegang kata kata
yg tiap apa berlaku ada hikmah nya..
bukan rezeki kami.. cumaaa....aku tak anggap jugak rezeki org yg sapu duit tu
tu bukan rezeki tau dek non.. haha..
mak aku dr kecik ajar.. jangan amek hak org even jumpa duit kat tepi jalan tanpa tuan
yes.. itu yang mak aku ajar.. thats why aku ada la asa tkilan sikit..

dari kecik, sekupang duit org aku xpenah amek.. sampai dah kawen,
aku tau berapa ada dlm beg zarin.. aku tau berapa dlm account  bank dia..
aku yang handle account paypal dia bila ada transaksi dr luar..
aku yang kira.. but still..sekupang pon aku xpena usik..sebab aku tau.. he's working his ass off over that money.. he's giving us the best.. for me and our baby..he had 3 jobs at once..
sebab dia berkeras xnak aku kerja.. dia nak aku yang besarkan anak anak dia..
my parents and mother in law pon sokong dia sbb sekarang banyak sgt kes dera..
selagi dia rasa belum 'terpaksa' utk aku kerja.. he wont let me work..
even aku ni mmg rindu sgt sgt nak keje T_T

by the way.. cuma aku.. the one and only yang tau.. betapa gigihnya dia keje
hanya aku yang tau.. berapa kali luka and darah kat jari dia..
hanya aku yang bau, minyak minyak hitam kat tangan and baju dia bila dia balik
dia.. govertment staff.. dgn side income runner barang kereta lama yang mmg dia minat sangat..
part time pomen moto lagi..
dia nak bahagi masa dia dgn kerja.. dengan masa dia utk kiteorang lagi..
kadang2 ada customer moto yang tau jadual keje dia.. yg dia da pesan moto xley siap awal
tetibe simply desak desak dia.. marah dia and so on..dia mmg penyabar.. dia kan maki or marah balik
tapi aku tau.. deep down in his heart.. aku saja tempat dia luah cerita..luah airmata..

cuma aku..

as im writing this, my tears fall down.. aku xmarah dengan apa dah jadi.. tapi tetap rasa terkilan sangat.. aku kesian dengan dia.. apapon sayang.. im always be with you.. bialah kita susah dulu.. inshaAllah.. semoga satu hari, Allah makbulkan segala impian awak zarin..
berakit rakit di tadom hills.. berenang renang di australia nanti.. bsusah susah ilang seribu..esok lusa kita drift wagon mu..eh... haha... kbai..



terima kasih pemilik tulang rusuk den..lagi satu.. hope ingat la nasihat binimu.. jangan ulang lagi.. sekali bole kata silap.. dua kali.. haaa... malas nak ckp.. hehe...  i love you 

















Monday, 12 October 2015

Babymoon Ke Bukit Tinggi, Pahang

Monday, 12 October 2015
Assalamualaikum..

haha.. tajuk rasanya macam xley blah je.. ye.. skrg nak pegi perancis, xyah naik flight..
dekat pulak ngan jepun..jalan kaki je naik bukit..da sampai.. tapiiiiiii... hat celup jela.. haha..
Lokasi babymoon kali ni of course la tak lain tak bukan, Bukit Tinggi Pahang..
tak dirancang sebenarnya... planning last minit yang menjadi.. maka bertambah lagi la lokasi babymoon tahun ni..
dah rasa macam lepas gian pulak.. taun lepas mengandung asyik mabuk ja.. habis mabuk, tak larat nak bejalan g mana mana sebab da sarat bawak dak bambam dalam perot.. p i city ja taun lepas..
so taun ni taram balik apa yang tak dapat hehe..plus zafri memang senang gile nak bawak g mana pon.. janji mommy ngan babah ada.. nampak pon memang dia ni kaki bejalan jugak la nanti.. skrg pon asyik mintak kelua je.. nampak pintu bukak, berlari kelua haha

for info, sapa yang planning nak g sini, rasanya tak yah overnight pon tak pe sebab mmg satu hari kita da bole cover tempat ni..
tapi.... lau rasa nak tengok suasana malam dia, bole je.. rate dia sini bole tahan la.. bagi aku yang tak plan awal and memang sejam setengah gitu je dari umah, tak ngape la.. jalanjalan sudah hihi..





Tiket nak masuk.. RM 13 per person


nampak da kelibat preancis celup haha


Colmar Tropicale :D



masam je muka zafri.. kenapa ntah haha.. 




masam lagi mukanya XP



off we go..


okeh..happy sudah dak bambam :D


my double z 



antara spot peymes bila masuk tengahari.. eskrem..bukit tinggi ni lau tengahri panaih jugak.. xdela sejuk ke apa.. malam maybe sejuk kot.. cameron pon tengahri buta panaih jugak..sama je.. hehe








belah bawah ni ada swan yang bole kita tengok dekat dekat.. tapi aku malas nak turun huhu




haaa...babymoon kan.. haruslah gambar ala pengantin baru kengkonon nye..mohon jangan muntah.. bhahah





sampai jugak perancis weyy.. naik kete je.. perancis celup ajela mampu.. kehkeh






nest destination... japanese village. naik bukit yang gila tinggi.. sempooot..
btw nak naik p japanese garden mmg takde shuttle..sbb shuttle tu benti kat area bawah bukit ni je..




pit stop.. aku ketinggalan jauh haha


finallyyyyyyy...


tak yah nak happy sangat.. kene panjat bukit lagi ni seebnarnya baru nak sampai taman nye weeyhhh.. hahahahah



zafri dahaga lepas terpaksa naik sampai 3500 above sea level.. errkkk...padahal dok dlm stroller je..



finally yg sebenar benarnya huhuhu... atas ni bole try pakai kimono and selfieaq and ada upacara minum teh bagai..tapi atas beberapa faktor yg tak menarik minat aku( sbb da baca kat blog pasal kimono tu) so aku tengok aje.. tak de nafsu akak nak try kimono tu..kehkeh






sonok baby zafri jalan jalan.. baru dapat kaki.. baru mnjelajah dunia..



banyak lagi gambar tapi tak sempat nak upload semua.. kat sini ada lagi animal farm..horse riding.. ape lagi ntah.. kat tempat yg berbeza.. nak p bole g ngan kereta or shuttle yg amek korang setiap sejam tak silap aku.. haritu aku tak pegi tempat lain dah sebab aku da flat penangan bukit jepun tu.. da la malam sebelum aku tak tido so mmg rasa letih hoho.. 

untuk sape sape yang teringin nak rasa suasana malam kat sini, or maybe nak honeymoon ka, bole la usha usha colmar tropicale ni..nak murah usha la rate kat agoda..lau dari kl, memang sejam lebih gitu je.. da sampai.. ikot karak.. then straight dont belok belok.. haha.. nanti nampak la exit bukit tinggi tu.besauuu dabauuu signboard nye..jalan nak naik ala ala cameron tapi maybe landai sikit...senang sgt aih..lau xsure, bukak la abang waze..hehe

last but not least, tq tq so much abam zarin sbb memahami jiwa binimu yang kaki berjalan ni.. rasanya pengalaman paling manis bila sama sama nak 'panjat' bukit jepun tu haha... sonok spend time dgn family kecik den ni.. utk sapa nak try, bole la pegi ye.. tak sehebat cameron tapii... still best.. 

thanks for reading guys... toodles :D







Mommy On The Blog © 2014