Monday, 11 January 2016

Pasembur Sedap di Penang

Monday, 11 January 2016
Assalamualaikum..
rini nak cita sal pasemboq oi.. hehehe...
rindu lak la nak ke penang.. kiteorang g penang sambut our third year anniversarry and bday baby zafri october lepas
sibuk sangat nak update tapi tak sempat..
rasanya memang ramai yang tau, penang memang syurga makanan..
so harini nak story sal pasemboq la..
waktu nak p penang ritu, memang lau aku nak g memane, harus and wajib siasat apa yg best kat sana
and utk tempat makan lak, dengaq kata pasemboq persiaran gurney paling shiook
pasemboq bermelodi katanya hahaha..
apa lagi..aku yang mudah terhibur ni da tentu la nak tengok..
apa yang best nya pasemboq  tu hehe..


rambang mata ioooollllsss... tapi rambang lagi mata laki aku.. bersinar sinar bijik mata dia tgk udang besau dabak kat situ.. hahah




dalam ni laki aku ade amek sotong besau tu.. zarin mmg pandai bab pilih sotong.. suma dia amek berteloq oiiii hahahah... sedap.. ada udang n benda lain aku tak pasan da.. aku ni sebulan sebelum try makan da terliuq, bila ada dpn mata, apa lagi.. ngap ajela hehe..
harga sepinggan ni dlm RM30+.. pernah baca jgn amek sesuka hati sgt sbb ade yg cecah sampai rm 50-60.. tapi ni makan dua org kan., so dlm rm 15 sorg.. dengan sotong telor tu..udang lagi.. bg kiteorg mmg berbaloi la... kongsi makan ramai2.. sedappppp oi...




abaikan muka aku yang excited tu hahaha.. waktu aku makan sini, bila org da agak ramai, toke tu da start bukak lagu hindustan.. sambil potong rojak tu, dia joget sikit, sambil nyanyi.. 'rojaak, rojjak..rojak..' hahahaha.. aku tak sempat nk rakam, sbb syok sgt mkn plus org dpn kedai da ramai.. lau rakam pon dgr suara je nanti.. huhu





sape nak try port pasembur, bole la try makan sini.. stall no 9, anjung gurney..
tu sign kedai tapi laki aku sebok nempek sekali.. tapi agak bole la cam no sign dia.. kehkeh..


untuk yang dok cari lagi tempat makan sedap area penang, bole la jenguk myselera.com kat sini

Thanks for reading..
Toodles :D






Saturday, 2 January 2016

Pregnancy Test Positif

Saturday, 2 January 2016
Assalamualaikum..
kali ni, nak abadikan moment kehamilan kedua dekat blog ni..
sebab waktu pregnantkan zafri dulu, tak sempat nak tulis n simpan pregnancy journey..
yang ade cuma moment kenangan bersalinkan zafri dulu..
Throwback waktu lahirkan anak sulung 4.3 kg, induce labour bole la jenguk sini
Part 1 and Part 2

Syukur.. umur zafri sekarang da 1 year 2 month..
membesar dgn jayanya hehe.. sama macam budak yg lain.. sangat bijak n lincah..
penghibur hati mommy ngan keletah dia..
cinta hati mommy.. selalu teman mommy 24/7
waktu abah kene kerja g labuan seminggu dua..diala yg jd semangat mommy..



da berlari merata.. suka dance bila dgr lagu fav dia.. da pandai communicate dgn mommy if dia nak something and etc.. no wonder la org kata anak ni rezeki..rasa nikmat bahagia tu.. ;)


aku dengan zarin memang tak de amalkan apa apa family planning.. 
sbb mula nya nak masuk iucd, tapi disebabkan dgr pengalaman few org terdekat, 
terus trauma seniri haha
so kami masih berpikir.. nak guna which method.. and dlm masa dok pikir tu, kami pikir jugak tambah sorang lagi amanah Allah..
lau ikot aku mula planning, nak gap 5 taun.. then pikir.. macam lama sangat..
reduce pada 4 years gap.. pon rasa jaraknye abang dgn adek huhu..
tetibe dtg lak rasa takot.. bukan apa.. kita tak tau bila kita akan hidup
andai kata aku pergi dulu tetibe, oh tak beradek la zafri..
aku ni anak tunggal.. yang tak tau apa itu erti adek beradek..
sekian lama, teringin nak rasa.. tapi apakan daya.. tak de rezeki..
so aku tak nak.. sangat sangat tak nak.. lau zafri rasa apa yang aku rasa..

tengok.. betapa jauh nye aku pikir.. hahaha.. bukan apa.. aku rasa, badan da sihat..
kami rasa kami mampu inshaAllah..thats why kami amek keputusan, untuk tambah lagi sorang..
dengan izin Allah, kami planning.. sebenarnya target sebelum zafri masuk 2 tahun..
means try je every month start november.. incase lau zafri da 2 tahun, still belum dapat adek baby,
maybe akan cuba ikhtiar yg lebih extreme.. huhuhuhu.....

last period would be 25 hb november.. so dlm 23 hb december, aku da syak kemungkinan aku pregnant..tapi belum lewat lagi so aku hold dulu nk happy awal2..
perangai zarin pelik sangat.. ngidam yang bukan bukan.. aku plak ade loya sikit ja.. pagi2..
zafri dulu memang muntah terok gila.. lembik dr week 4 lagi..huhu
tapi aku still rasa tak de apa..tak nak terlalu mengharap.. zarin pon sama..
sampai la 27 hb dec.. aku decide nak buat jugak upt.. at least aku tak yah sakit kepala pikir pregnant ke tak.. biala aku terus nampak negative tu so tak de la hati aku berbunga tiap masa
sebab 4 hari sebelum tu.. asyik dok mimpi pregnant.. baby girl.. sama kes cm zafri dulu
time preggy zafri, aku mimpi baby boy ja.. 

petang tu zarin bangun tido petang.. tetibe terus cakap 'abg rasa ayg pregnant'
terkedu jap.. dah knp.. hahaha..

so that day, aku ajak zarin p aeon mall taiping..
and laju aku p guardian..beli tiga upt hahaha..terus direct p toilet..
waktu test ni petang.. bukan pagi..sbb aku yakin, lau da mmg pregnant, should be dlm 4 weeks gitu
lau zafri dulu, 4 weeks pon bole nampak da double line waktu petang..tak yah pagi huhu..
lagipon 50-50 ja harapankan.. gasak ajela test..
waktu aku test tu, rasa jantung aku cm nak tercabut tengok upt.. slowly ja benda tu bjalan..
bila da lama, memang jelas..test line tu kua jugak.. means jadi dua.. hahahahaha..
aku tak tau nak ckp apa
mengeletar tangan..rasa mcm nk jerit ja.. kekekeke...
lama tau aku tenung.. siap baca balik kat instruction dia.. mcm la ni first time guna upt.. haha






terus aku betulkan bibir yang da senget benget sengih sampai telinga tu kekeke..
aku kua toilet wat muka sedih jap..
jumpa zarin ngan zafri.. zarin tengok muka aku, terus tanya.. 'negative eh'
nampak muka dia cam hampa sikit.. then aku jawap 'aah..negatif' sambil cebik bibir
zarin jawap.. 'tak pe syg..belum rezeki..masa panjang lagi kan' sambil senyum..
then aku bukak fon, tunjuk kat dia gambar upt tu.. terbeliak mata zarin
'betol ke syg??' 'serious ni?' kali ni turn dia plak senyum sampai telinga
aku angguk2.. kat situ jugak dia terus cium dahi aku.. and ajak aku duduk..tgn aku still menggeletar
zarin cium dahi zafri.. 'yeayyy..zafri nak jadi abg'

terus dia upload fesbuk gambar tu hahahah..
dalam masa tu, aku still rasa tak caya.. isau jugak lau upt salah kahkah
so next morning, aku buat lagi..aku beli upt jenis lain.. dua line jugak..lagi clear (gambar takde)
ingat nak beli clear blue test tu
tapi pikir balik, nanti balik kem, pegi klinik terus ajela.. dari aku perabis duit beli upt lagi
hahahaa..

so hari ni.. i was 5 weeks and 3 days pregnant..
due date lau ikot kiraan aku, dalam 31 august 2016..
belum pegi scan or bukak buku merah.. esok baru pegi rsat..sbb sebelum ni cuti kan..
so masih belum tau keadaan adek baby.. whether dlm rahim sempurna atau ectopic..
hopefully everything just fine InshaAllah..

apapon.. pengalaman mengandung kali kedua ni sangat beza dengan zafri dulu
zafri dulu, aku muntah 24 jam... tak leh nak makan apa langsung..
seksanya allah saja yang tau.. sampai pernah muntah darah..masuk air..
suma tu waktu dr 4 week, sampai la 16 weeks.. baru la nak ok.. turun berat bkilo

kali ni plak, lebih senang utk awal awal ni.. muntah bila ade bau yg tak kene kat hidung ja
tapi badan sakit sakit sikit.. letih tak tau kenapa.. suhu badan tinggi.. ni sama ja cam zafri
makan sangat la bole muahahahaha... isau aku..zafri dulu ujung pregnancy makan banyak sgt
thats why zafri dulu lahir 4 kilo lebih kot.. putih mata nak teran.. berat pon naik sampai 90kg huhu


apapon.. harap sangat kandungan kali ni dpermudahkan segalanya..
and harap baby sihat and sempurna.. memang mengharap dapat baby girl TAPI
tu no dua.. yg penting, adek baby sihat and sempurna.. ituja.. girl or boy,
mommy tetap sayang anak anak mommy.. esok nak buat buku merah
hope takdela kene marah ngan misi sbb ngndung less than 2 years.. hahahaha













Friday, 1 January 2016

2015 Highlights. Welcome 2016

Friday, 1 January 2016
Assalamualaikum..
punya lama bertangguh tulis blog.. kekangan masa..
kadang masa ade tapi takde mood..
InshaAllah.. tahun 2016, lau leyh nak tulis blog hari hari..kalau bole la huhu
sbb sayang sgt.. banyak moment yg terlepas..

so kesempatan ni, nak tempek, few kenangan untuk taun 2015

February 2015


Majlis Aqiqah Putera Sulung , Ahmad Zafri b Ahmad Zarin


April 2015


I'm turning 23


May 2015


Babymoon Cameron Highland ,Pahang


Ekopark, Bukit Merah, Perak

July 2015


Aquaria KLCC


August 2015


Baby Muim, our bff son was born


Sept 2015


Bukit Tinggi ,Pahang


October 2015



ulangtahun 'perkenalan' yg ketiga.. tarikh yg sama, bday anak sulung :)



zafri turns 1




Baby Adam was born.. our third son in group for this year :)

November 2015


our reunion.. Port Dickson with mommies and babies :D

December 2015


Our second year wedding anniversary, Marina Putrajaya

Closing 2015


Allah makbulkan permintaan kami, penutup 2015 diserikan dgn berita kandungan kedua
by the time im writing this, i was 5 week pregnant.. due date will be 31 August 2016 :D



my super behave boy.. peneman mommy time babah terpaksa kerja jauh dr mommy.. muka excited nak jadi abe long agknye.. mehehe.. he's now 1 year and 2 month old.. InShaAllah, adek baby lahir nant, dia nak masuk 2 years :)


Segala yg dicoretkan cuma secebis memori utk 365 hari bersama family kecik den ni ha.. 
apapon.. Terima kasih Allah atas segala nikmat kebahagiaan.. InshaAllah, susah dan senang, we gonna get tru together.. 2016 will be a year for me to rest well.. nak tunggu kelahiran adek baby august nanti.. excited yg sama cm mengandung zafri.. inshaallah jugak, akan selalu update pregnancy journey kali ni...tak nak terlepas moment indah cm zafri.. maaf ye zafri.. time tu mommy n babah susah lagi.. berukband pon tak selalu topup..tak masuk wifi lagi huhu.. so tak de update blog bagai.. just simpan kenangan kt fb jaa... thats why, zafri ni special buat mommy n babah.. sbb ade wktu susah mommy n babah..kdg mommy rasa kesian.. nanti jadi taff boy.. jaga adek adek.. mommy sayang anak anak mommy unconditionally..tak sabar tunggu keluarga kita makin mmbesar .. 

Hello 2016..hope its gonna be an awesome year as well...





Mommy On The Blog © 2014