Saturday, 2 January 2016

Pregnancy Test Positif

Saturday, 2 January 2016
Assalamualaikum..
kali ni, nak abadikan moment kehamilan kedua dekat blog ni..
sebab waktu pregnantkan zafri dulu, tak sempat nak tulis n simpan pregnancy journey..
yang ade cuma moment kenangan bersalinkan zafri dulu..
Throwback waktu lahirkan anak sulung 4.3 kg, induce labour bole la jenguk sini
Part 1 and Part 2

Syukur.. umur zafri sekarang da 1 year 2 month..
membesar dgn jayanya hehe.. sama macam budak yg lain.. sangat bijak n lincah..
penghibur hati mommy ngan keletah dia..
cinta hati mommy.. selalu teman mommy 24/7
waktu abah kene kerja g labuan seminggu dua..diala yg jd semangat mommy..



da berlari merata.. suka dance bila dgr lagu fav dia.. da pandai communicate dgn mommy if dia nak something and etc.. no wonder la org kata anak ni rezeki..rasa nikmat bahagia tu.. ;)


aku dengan zarin memang tak de amalkan apa apa family planning.. 
sbb mula nya nak masuk iucd, tapi disebabkan dgr pengalaman few org terdekat, 
terus trauma seniri haha
so kami masih berpikir.. nak guna which method.. and dlm masa dok pikir tu, kami pikir jugak tambah sorang lagi amanah Allah..
lau ikot aku mula planning, nak gap 5 taun.. then pikir.. macam lama sangat..
reduce pada 4 years gap.. pon rasa jaraknye abang dgn adek huhu..
tetibe dtg lak rasa takot.. bukan apa.. kita tak tau bila kita akan hidup
andai kata aku pergi dulu tetibe, oh tak beradek la zafri..
aku ni anak tunggal.. yang tak tau apa itu erti adek beradek..
sekian lama, teringin nak rasa.. tapi apakan daya.. tak de rezeki..
so aku tak nak.. sangat sangat tak nak.. lau zafri rasa apa yang aku rasa..

tengok.. betapa jauh nye aku pikir.. hahaha.. bukan apa.. aku rasa, badan da sihat..
kami rasa kami mampu inshaAllah..thats why kami amek keputusan, untuk tambah lagi sorang..
dengan izin Allah, kami planning.. sebenarnya target sebelum zafri masuk 2 tahun..
means try je every month start november.. incase lau zafri da 2 tahun, still belum dapat adek baby,
maybe akan cuba ikhtiar yg lebih extreme.. huhuhuhu.....

last period would be 25 hb november.. so dlm 23 hb december, aku da syak kemungkinan aku pregnant..tapi belum lewat lagi so aku hold dulu nk happy awal2..
perangai zarin pelik sangat.. ngidam yang bukan bukan.. aku plak ade loya sikit ja.. pagi2..
zafri dulu memang muntah terok gila.. lembik dr week 4 lagi..huhu
tapi aku still rasa tak de apa..tak nak terlalu mengharap.. zarin pon sama..
sampai la 27 hb dec.. aku decide nak buat jugak upt.. at least aku tak yah sakit kepala pikir pregnant ke tak.. biala aku terus nampak negative tu so tak de la hati aku berbunga tiap masa
sebab 4 hari sebelum tu.. asyik dok mimpi pregnant.. baby girl.. sama kes cm zafri dulu
time preggy zafri, aku mimpi baby boy ja.. 

petang tu zarin bangun tido petang.. tetibe terus cakap 'abg rasa ayg pregnant'
terkedu jap.. dah knp.. hahaha..

so that day, aku ajak zarin p aeon mall taiping..
and laju aku p guardian..beli tiga upt hahaha..terus direct p toilet..
waktu test ni petang.. bukan pagi..sbb aku yakin, lau da mmg pregnant, should be dlm 4 weeks gitu
lau zafri dulu, 4 weeks pon bole nampak da double line waktu petang..tak yah pagi huhu..
lagipon 50-50 ja harapankan.. gasak ajela test..
waktu aku test tu, rasa jantung aku cm nak tercabut tengok upt.. slowly ja benda tu bjalan..
bila da lama, memang jelas..test line tu kua jugak.. means jadi dua.. hahahahaha..
aku tak tau nak ckp apa
mengeletar tangan..rasa mcm nk jerit ja.. kekekeke...
lama tau aku tenung.. siap baca balik kat instruction dia.. mcm la ni first time guna upt.. haha






terus aku betulkan bibir yang da senget benget sengih sampai telinga tu kekeke..
aku kua toilet wat muka sedih jap..
jumpa zarin ngan zafri.. zarin tengok muka aku, terus tanya.. 'negative eh'
nampak muka dia cam hampa sikit.. then aku jawap 'aah..negatif' sambil cebik bibir
zarin jawap.. 'tak pe syg..belum rezeki..masa panjang lagi kan' sambil senyum..
then aku bukak fon, tunjuk kat dia gambar upt tu.. terbeliak mata zarin
'betol ke syg??' 'serious ni?' kali ni turn dia plak senyum sampai telinga
aku angguk2.. kat situ jugak dia terus cium dahi aku.. and ajak aku duduk..tgn aku still menggeletar
zarin cium dahi zafri.. 'yeayyy..zafri nak jadi abg'

terus dia upload fesbuk gambar tu hahahah..
dalam masa tu, aku still rasa tak caya.. isau jugak lau upt salah kahkah
so next morning, aku buat lagi..aku beli upt jenis lain.. dua line jugak..lagi clear (gambar takde)
ingat nak beli clear blue test tu
tapi pikir balik, nanti balik kem, pegi klinik terus ajela.. dari aku perabis duit beli upt lagi
hahahaa..

so hari ni.. i was 5 weeks and 3 days pregnant..
due date lau ikot kiraan aku, dalam 31 august 2016..
belum pegi scan or bukak buku merah.. esok baru pegi rsat..sbb sebelum ni cuti kan..
so masih belum tau keadaan adek baby.. whether dlm rahim sempurna atau ectopic..
hopefully everything just fine InshaAllah..

apapon.. pengalaman mengandung kali kedua ni sangat beza dengan zafri dulu
zafri dulu, aku muntah 24 jam... tak leh nak makan apa langsung..
seksanya allah saja yang tau.. sampai pernah muntah darah..masuk air..
suma tu waktu dr 4 week, sampai la 16 weeks.. baru la nak ok.. turun berat bkilo

kali ni plak, lebih senang utk awal awal ni.. muntah bila ade bau yg tak kene kat hidung ja
tapi badan sakit sakit sikit.. letih tak tau kenapa.. suhu badan tinggi.. ni sama ja cam zafri
makan sangat la bole muahahahaha... isau aku..zafri dulu ujung pregnancy makan banyak sgt
thats why zafri dulu lahir 4 kilo lebih kot.. putih mata nak teran.. berat pon naik sampai 90kg huhu


apapon.. harap sangat kandungan kali ni dpermudahkan segalanya..
and harap baby sihat and sempurna.. memang mengharap dapat baby girl TAPI
tu no dua.. yg penting, adek baby sihat and sempurna.. ituja.. girl or boy,
mommy tetap sayang anak anak mommy.. esok nak buat buku merah
hope takdela kene marah ngan misi sbb ngndung less than 2 years.. hahahaha













2 comments:

Mommy On The Blog © 2014